pizzeria sapori  930 122

Studenti_in_amfiteatru

Studenţii abandonează pe rupte cursurile

Universităţile din ţară au mari probleme din punct de vedere financiar pentru că şi populaţia se confruntă cu mari dificultăţi de această natură. Aşa se face că numărul studenţilor a scăzut, căci majoritatea locurilor, chiar şi la stat, sunt acum cu taxă. Taxă care nu este chiar la îndemâna oricui. Mai mult, la Universitatea de Stat din Piteşti a început să apară şi fenomenul abandonului, tot din cauza condiţiilor materiale.

Semnalul de alarmă a fost tras de prorectorul Universităţii de Stat, Gheorghe Crivac. Acesta a spus, la şedinţa de dezbatere publică a bugetului municipiului pentru anul 2012, că există deja studenţi care renunţă la studii, iar riscul de abandon este în continuare crescut deoarece lumea nu mai are bani să continue procesul educaţional.

Tocmai de aceea Crivac a cerut Primăriei Piteşti să mărească suma alocată pentru bursele de studiu care se acordă studenţilor cu rezultate bune, dar cu o situaţie materială precară. În prezent, bursa este de 50 de lei lunar şi se acordă pentru circa 150 de studenţi.

Consecinţele abandonului sunt dure pentru Universitate. În primul rând, pot să dispară catedre, ceea ce înseamnă şomaj pentru lectori şi profesori. În al doilea rând, chiar specializări întregi pot dispărea, ele nemaifiind atractive (cum sunt fizica şi matematica la Universitatea din Piteşti).

O altă consecinţă este piederea unor finanţări pentru Universitate. În prezent, numărul studenţilor din Piteşti este de circa 15.000 (şi la Universitatea Constantin Brâncoveanu), ceea ce plasează municipiul reşedinţă de judeţ al Argeşului pe locul 11 la nivel naţional din punct de vedere al celor care urmează o formă de învăţământ superior.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
570 X 90 CAPRA 3