Donaris 930 x 122

pensii

Veste importantă privind pensiile de urmaș!

Veste importantă privind pensiile de urmaș!

Citiți și: Veste teribilă pentru pensionari! Întârzie plățile

Pensia de urmaș trebuie acordată soțului/ soției supraviețuitoare atunci când sunt îndeplinite condițiile unei durate de cel puțin 15 ani a căsătoriei și vârsta standard de pensionare, dar și când pensionarea s-a făcut mai devreme, cu reducerea vârstei potrivit legii, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o hotărâre ce vizează dezlegarea unor chestiuni de drept și care a fost publicată în Monitorul oficial, devenind astfel obligatorie.

Sintagma „vârsta standard de pensionare” din Legea pensiilor a fost motivul pentru care a fost trimisă în judecată o casă de pensii din țară, deoarece a oprit acordarea pensiei de urmaș, după șase luni, soției supraviețuitoare pentru că aceasta nu împlinise vârsta standard de pensionare conform anului de naștere, ci se pensionase mai devreme pentru că îndeplinise condiția stagiului complet de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare.

Citiți și: Românii care vor primi 700 de lei în plus la pensie!

Important de știut este că acordarea pensiei de urmaș, dacă sunt îndeplinite condițiile legii, se face concomitent cu orice alt tip de pensie, pentru limita de vârstă, pensia anticipată parțial sau nu și pensia de invaliditate.

ICCJ a stabilit că dacă soția/soțul supraviețuitor care are dreptul la pensie proprie, indiferent că este vorba de pensionare pentru vârsta standard sau cea redusă, și care a avut o durată a căsătoriei de cel puțin 15 ani îndeplinește condițiile pentru acordarea pensiei de urmaș.

Acum, după publicarea în Monitorul Oficial, hotărârea ICCJ a devenit obligatorie pentru toate instanțele de judecată atunci când se confruntă cu dosare care vizează situații similare.

555×222  MAIA

Comentarii

2 comentarii

  • Burga Elisabeta spune:

    Sa înțeleg ca în plus de propria pensie supraviețuitorul poate primi și după soț sau soție decedati?

  • subtirica voica spune:

    Pot lua pensie de urnas dupa sotul decedat. Eu fiind pensionara Daca am dreptul unde merg ce acte trebuiesc.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90