New Profesional Consult 930 x 122

branşamente

Veste mare pentru cei care se branșează la rețeaua electrică!

Veste mare pentru cei care se branșează la rețeaua electrică!

Citiți și: Primarul din Bradu, mesaj important pentru oameni

Distribuitorii de energie electrică vor fi obligați să conecteze gratis clienții casnici la rețelele pe care le administrează, urmând să-și recupereze costurile de racordare din facturile consumatorilor, potrivit unei legi ce se va aplica începând de mâine.

De fapt, această lege introduce obligația și pentru distribuitorii de energie electrică, după ce, în octombrie, racordarea la gaze a devenit gratuită pentru clienții finali casnici.

Citiți și: VESTE BUNĂ PENTRU PITEȘTENII DIN TRIVALE

La modul concret, Legea nr. 290/2020, ce se va aplica începând de mâine, stabilește că, pe lângă oferirea unei soluții de racordare și comunicarea condițiilor în care se poate face asta, operatorii de distribuție energie electrică vor fi obligați “să racordeze toţi solicitanţii la sistemul de distribuție”.

Poate cea mai importantă prevedere a legii apărute recent stabilește că “[r]ecuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – n. red.)”.

Așadar, pentru a se putea face gratuit racordarea clienților casnici la rețelele de curent electric, ANRE trebuie să emită, exact așa cum a făcut în cazul racordării la gaze, un set de norme, ce vor stabili exact pașii ce trebuie urmați.

Parlamentarii au motivat adoptarea măsurilor prin faptul că legislația în vigoare “prevede obligația operatorului de distribuție a gazelor naturale de racordare a clienților casnici, urmând ca recuperarea costurilor să se realizeze potrivit normelor emise de ANRE”.

Scopul reglementării de mai sus a fost extinderea, cât mai rapidă, a rețelelor și asigurarea accesului mai multor persoane la rețelele de gazele naturale, prețurile folosite în trecut pentru racordare împiedicând multe gospodării să opteze pentru utilizarea acestui combustibil.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

3 comentarii

  • Iosif spune:

    Din pacate, desi am depus cerere de conectare, Electrica Transilvania Sud cu sediul in Brasov, refuza sa ma conecteze la reteaua publica din Statiunea climaterica Sambata de Sus si mi-au cerut cu nerusinare suma de 20.000.euro.
    Legea, asa cum a votat-o Parlamentul, nu se aplica „din ratiuni economice”.
    Am sesizat Ministerul Energiei si ANRE care mi au dat flit desi am numai 180.m pana la reteaua publica.
    Rog interveniti cf.celor legale.

  • Cismaru Ionel spune:

    Bună ziua vreau și eu sa fac branșare la casa e o veste foarte bun va mulțumim branșarea este în Rîmnicu sărat strada cîineni 59A cismaru Ionel

  • Ion Geanina spune:

    Ce distanță trebuie sa fie până la stâlpul electric?
    Noi încercăm de 10 ani și răspunsul este că, nu se poate pt că avem mai mult de 100m până la stâlp.
    Pe cont propriu ne-au spus ca prețul este 100000 lei.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90