930 x122 grota rece

balamuc

ILIE BĂRBULESCU: ERAM UN REBEL. MI S-A SPUS „BALAMUC”

Ilie Bărbulescu, unul dintre cei 16 jucători ai lotului cu care Steaua Bucureşti a scris istorie în urmă cu 34 de ani, când a câştigat Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei, a fost un răzvrătit, așa cum îi plăcea să se caracterizeze, dar unul cu personalitate.

Citiți și: Ce spun suporterii FC Argeș despre evenimentele grave de la finalul meciului cu Rapid

„Pentru faptul că eram un rebel şi nu mă sfiam să mă contrez cu adversari, antrenori, arbitri sau prieteni, mi s-a spus «Balamuc»”, povestea Ilie Bărbulescu în urmă cu ceva timp pentru publicația Moldova Suverană.

Cine a fost „Balamuc”

Citiți și: Președinte nou la FC Argeș! Cine vine

Deși sună a clișeu, Ilie Bărbulescu a fost o personalitate a fotbalului românesc.

A debutat ca mijlocaş stânga și a ieșit în evidență cu agilitatea, viteza și şutul său foarte puternic la poartă. Cei mai mulți ani ai carierei sale i-a bifat la FC Argeș, între 1974-1982 și, ulterior, în sezonul 1987-1988.

Bărbulescu vs. motorină pentru agricultura argeşeană

A jucat în echipa piteșteană 209 meciuri de primă divizie. În anul 1982 a fost transferat la FC Olt. Județul Argeș a fost atunci recompensat material pentru transfer.

Mai exact, a fost dat pe “mai multe vagoane de motorină pentru agricultura argeşeană, care se afla în mare impas, deoarece nu avea carburant pentru recoltarea grâului. La Scorniceşti, ca să nu întârziem la antrenamente, o tăiam prin lanul de porumb, iar saună făceam la o ţeavă pe care ieşeau aburi.

(…) În ziua meciului la Scorniceşti, unul mergea cu o talangă mare prin sat şi, bătând-o, striga cît îl ţineau plămînii: «Azi e fotbal! Toată lumea să vie la stadion!» Şi ţăranii veneau…”, după cum povestea fostul fotbalist în același interviu.

A urmat transferul la Petrolul Ploieşti şi, în 1984, la Steaua Bucureşti, unde a fost titularizat pe postul de fundaş stânga. Steaua a fost echipa alături de care Ilie Bărbulescu a cunoscut cele mai mari victorii: câştigarea, în 1986, a Cupei Campionilor Europeni și a Supercupei Europei. Și tot cu Steaua a jucat finala Cupei Intercontinentale, în Tokyo.

CS Mioveni și Callatis Mangalia sunt alte două dintre cluburile la care Ilie Bărbulescu a mai evoluat.

Mai merită amintit un episod din toamna anului 1987, când, aflat spre sfârșitul carierei, piteșteanul a ajuns la Petrolul. După marea glorie pe care o cunoscuse, a făcut eforturi să se acomodeze într-o echipă mică.

Mai târziu, a devenit antrenor la Marina Mangalia, echipă pe care a promovat-o în Divizia B.

S-a întors în Pitești și s-a ocupat de micii fostbaliști ai Centrului „Leonte Ianovschi“. A trecut apoi pe la Forestierul Stâlpeni din Divizia C și de atunci a tot continuat să dea imbolduri tinerelor talente ale Argeşului.

Absolvent al Facultății de Aviaţie

Ilie Bărbulescu s-a născut pe 24 iunie 1957. Era căsătorit și tată a doi copii.

Puțină lume știe că Ilie Bărbulescu a absolvit Şcoala Federală de Antrenori, Licenţa A – Academia Militară, Facultatea de Aviaţie. (Sursă foto: Wikipedia/Facebook FCSB)

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3