930×122 CAPRA 5

AFIR

70.000 de euro pentru o categorie de români. Condițiile de eligibilitate

Sunt vești bune pentru tinerii fermieri din fiecare județ din România. Aceștia au la dispoziție pentru a pregăti depunerea cererilor de finanțare în cadrul măsurii DR 30 – Sprijin instalare tânărul fermier din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027.

Citiți și: Ajutor de minimum 500 de lei de la stat!

Conform informațiilor din cadrul calendarului estimativ afișat pe site-urile Ministerului Agriculturii și al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) luna iunie este dedicată depunerii cererilor pentru măsura DR 30, iar alocarea orientativă precizată în calendar, este de 250.691.764 euro. Fiecare fermier poate primi până la 70.000 euro, bani 100% nerambursabili.

Condițiile de eligibilitate pentru tânărul fermier

-Solicitantul se încadrează în definiția tânărului fermier;
-Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
-Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
-Solicitantul propune prin Planul de afaceri să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO;

Citiți și: Se dau bani de la stat! Câte 100 de euro de hectar!

-Solicitantul prezintă un plan de afaceri viabil care va cuprinde:
• situația inițială a exploatației;
• obiectivele și acțiunile ce urmează a fi dezvoltate de solicitant;
• investițiile vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil;
• calendarul de implementare al planului de afaceri.

-Durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă.
-Solicitantul se instalează pentru prima data ca tânăr fermieri și nu a mai beneficiat de sprijin prin PNDR 2014-2020 sau PNS, indiferent de forma de organizare cu care vine pentru acordarea sprijinului.

Ce poate achiziționa tânărul fermier după îndeplinirea condițiilor de eligibilitate

  • animale vii
  • echipamente, utilaje, mijloace de transport specializate
  • teren sau material biologic
  • construcția de clădiri utilizate în cadrul fermei capital de lucru (salarii)
  • cheltuieli de marketing și consultanță

Potrivit sursei citate anterior, cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri pot fi eligibile. Sunt incluse și costurile pentru capitalul de lucru, cadastrare, achiziționare de teren în procent maxim de 10% din valoarea sprijinului. Românii trebuie să țină cont de respectarea legislației naționale și europene în vigoare.

Plata se efectuează în două tranșe și se acordă: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri. Beneficiarii eligibili sunt tinerii fermieri.

 

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

2 comentarii

  • Anamaria Rad spune:

    Bună ma interesează și pe mine

  • Nicoleta Bodocan spune:

    Care e vârstă limita pentru a ma lncadra pentru tânărul fermier, și dacă am avut un proiect subasura 6.3 care a fost terminat cu bine anul acesta mai pot accesa?

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3