NOR CURIER 930X122

curtea de arges

ADIO, MAJESTATE! ARGEȘ: ULTIMUL DRUM AL REGELUI

Adio, Majestate! Argeș: Ultimul drum al Regelui. Astăzi, 16 decembrie 2017, de la ora 10:25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

Citiți și: Pitești. N-ai să crezi așa ceva! Pentru ce s-au dat amenzi în localuri

La ora 11, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului va fi liber în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei va fi liber.

La ora 11:10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

Citiți și: Accident cu 2 mașini, lângă Kaufland!

De la ora 11:30 la ora 12:45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12:50 la ora 14, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală.

De la ora 14, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Arcul de Triumf – șoseau Kiseleff – șoseaua Bucureşti-Ploieşti.

De la ora 14:40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte Regelui Mihai I va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Majestatea Sa Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități: Chitila (ora 14:51) – Titu (ora 15:41) – Pitești (ora 16:46). Toți cei care vor dori să îi aducă un ultim omagiu Majestății Sale Defuncte Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor.

Trenul Regal va ajunge la Gara Regală din Curtea de Argeş la ora 17:30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17:50 va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş.

La ora 18:20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală. În jurul orei 18:30 se vor executa 21 de salve de tun. La ora 18:40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Potrivit Familiei Regale a României, la funeraliile Regelui Mihai I sunt reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. De asemenea, vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne.

Printre alții, la funeralii participă Majestatea Sa Regele Carl al XIV-lea Gustaf al Suediei, Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei, Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg, fostul Rege al Spaniei Majestatea Sa Juan Carlos I, fosta regină a Spaniei Majestatea Sa Sofia, Alteța Sa Regală Principele de Wales (Prințul Charles) și fostul Rege al Bulgariei Majestatea Sa Simeon al II-lea.

Pentru funeraliile regale de astăzi în municipiul Curtea de Argeș sunt mobilizaţi peste 500 de jandarmi, poliţişti şi pompieri, cu posibilitate de suplimentare în functie de situaţie.

Mai precizăm că CFR Călători a suplimentat pentru ziua de astăzi capacitatea de transport pe traseul Bucureşti Nord – Curtea de Argeş şi retur, pentru toți cei care vor să participe la ceremonia de înmormântare a Regelui Mihai.

Astfel, la ora 11:30 va pleca din Gara de Nord din Bucureşti trenul IR 1785, suplimentat cu două Săgeţi Albastre, cu sosiri în Piteşti la ora 13:26 şi în Curtea de Argeş la ora 14:29 și cu opriri în toate staţiile de pe parcurs. De asemenea, la ora 18:10 va pleca din Curtea de Argeş trenul suplimentar IR 12122, cu sosiri în Piteşti la ora 18:55 şi în Bucureşti Nord la ora 20:37.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90