Donaris 930 x 122

whatsapp

ADIO WhatsApp! Ar putea dispărea complet din cauza îngrijorărilor legate de confidențialitate

WhatsApp ar putea dispărea din mai multe țări din cauza problemelor legate de confidențialitate. Guvernul britanic riscă să intre somnambulic într-o confruntare cu WhatsApp care ar putea duce la dispariția aplicației de mesagerie din Marea Britanie, au fost avertizați miniștrii, în condițiile în care opțiunile pentru o rezolvare amiabilă se epuizează rapid, transmite The Guardian.

Citiți și: Premieră în presa online din Argeș! ePitești și-a lansat canalul de WhatsApp!

Riscăm să ne luăm adio de la WhatsApp

Totul a pornit de la proiectul de lege privind siguranța online. Actul legislativ va atinge aproape toate aspectele vieții online din Marea Britanie. După mai bine de patru ani de elaborare, cu opt secretari de stat și cinci prim-miniștri implicați în redactarea sa, proiectul de lege, care trece prin Camera Lorzilor, are peste 250 de pagini. Numai cuprinsul se întinde pe 10 pagini.

WhatsApp

WhatsApp

Citiți și: WhatsApp, anunțul mult așteptat de utilizatori!

Proiectul de lege conferă Ofcom puterea de a impune rețelelor de socializare să utilizeze tehnologia pentru a combate conținutul legat de terorism sau de abuzuri sexuale asupra copiilor, cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală pentru serviciile care nu se conformează. Companiile trebuie să depună “cele mai bune eforturi” pentru a dezvolta sau a procura tehnologie pentru a se supune avizului.

„Proiectul de lege nu oferă nicio protecție explicită pentru criptare”, a declarat o coaliție de furnizori, inclusiv liderii de piață WhatsApp și Signal, într-o scrisoare deschisă luna trecută, “iar dacă este implementat așa cum este scris, ar putea împuternici Ofcom să încerce să forțeze scanarea proactivă a mesajelor private pe serviciile de comunicare criptate end-to-end, anulând, ca urmare, scopul criptării end-to-end și compromițând confidențialitatea tuturor utilizatorilor”.

„Nouăzeci și opt la sută dintre utilizatorii noștri se află în afara Marii Britanii”, a declarat șeful WhatsApp, Will Cathcart, pentru The Guardian în martie. “Ei nu vor să reducem securitatea produsului și, ca o chestiune simplă, ar fi o alegere ciudată pentru noi să alegem să reducem securitatea produsului într-un mod care ar afecta acei 98% dintre utilizatori”.

Legislatorii au fost cei care au solicitat guvernului să ia în serios aceste îngrijorări

„Aceste servicii, cum ar fi WhatsApp, vor putea părăsi Marea Britanie”, a declarat Claire Fox în fața Camerei Lorzilor săptămâna trecută. “Acest lucru nu este ca și cum ai amenința că vei pleca în furtună. Nu este făcut în niciun fel de pișcătură în acest fel. Atunci când punem o presiune enormă asupra acestor platforme pentru a scana comunicațiile, trebuie să ne amintim că sunt platforme globale.

„Susținem o criptare puternică. Acest lucru nu poate veni cu prețul siguranței publice. Companiile din domeniul tehnologiei au datoria morală de a se asigura că nu se orbesc pe ele însele și pe forțele de ordine în fața nivelurilor fără precedent de abuz sexual asupra copiilor pe platformele lor. Proiectul de lege privind siguranța online nu reprezintă în niciun caz o interzicere a criptării de la un capăt la altul și nici nu va impune serviciilor să slăbească criptarea. În cazul în care aceasta este singura acțiune eficientă, proporțională și necesară disponibilă, Ofcom va putea să îndrume platformele să utilizeze o tehnologie acreditată sau să depună toate eforturile pentru a dezvolta o nouă tehnologie, pentru a identifica cu exactitate conținutul abuzurilor sexuale asupra copiilor, astfel încât acesta să poată fi eliminat și prădătorii josnici să fie aduși în fața justiției”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Richard Allan, colegul liberal-democrat care a lucrat ca șef al politicii Meta timp de un deceniu, până în 2019, a descris abordarea guvernului ca fiind una de “ambiguitate intenționată”.

„Ei sunt atenți să spună că nu au intenția de a interzice criptarea end-to-end. Dar, în același timp, refuză să confirme că nu ar putea face acest lucru în temeiul noilor puteri din proiectul de lege. Acest lucru creează un joc al găinii cu miză mare. În care guvernul crede că firmele le vor da mai mult dacă vor ține asupra lor amenințarea unor ordine tehnice drastice. Speranța guvernului este că firmele vor clipi primele în acest joc al găinilor și le vor da ceea ce își doresc.”

Allan a mai explicat că un alt scenariu ar putea fi ca guvernul să fie sincer și să declare că intenția sa este de a limita criptarea end-to-end.

„Aceasta ar permite cel puțin o tranziție ordonată, dacă serviciile aleg să retragă produsele de pe piața britanică mai degrabă decât să opereze aici în aceste condiții. S-ar putea să nu existe retrageri semnificative. Guvernul britanic să poată avea feedback că a apelat la cacealmaua companiilor și că a obținut ceea ce dorește cu un cost redus, dar mă îndoiesc că acesta va fi cazul.”

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Un comentariu

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3