- Publicat de: ePitești
- 10-03-2016, ora 13:18
- Știri
ALERTĂ PE RÂURILE DIN ARGEȘ! UNDE A PLOUAT CEL MAI MULT
În ultimele 24 de ore în bazinul hidrografic Argeș – Vedea au fost înregistrate precipitații generalizate, maxima de 20,7 litri pe metrul pătrat fiind măsurată la stația hidrometrică Voina pe râul Târgului.
Citiți și: Pericol în Argeș! Șofer fără permis, prins în plină acțiuneÎn Brădet pe râul Vâlsan au fost înregistrați 14,5 l/mp, în Stolnici 16,8 l/mp, în Arefu 12,9 l/mp, iar în Pitești 11,9 l/mp. La 49 de stații hidrometrice, dintre cele 61 administrate de ABA Argeș – Vedea, nivelul apei a fost în creștere. Din cauza precipitațiilor prevăzute și a propagării, debitele pe majoritatea râurilor vor fi în creștere și în următoarele zile, avertizează Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea.
Reprezentanții ABA Argeș – Vedea le reamintesc autorităților locale să ia măsurile necesare pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apei (poduri, podețe, rigole, canale) pentru a preîntâmpina inundațiile. Inspectorii ABAAV împreună cu reprezentanții IJSU Argeş, ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Argeş și ai Gărzii Forestiere sunt în plină acțiune de verificare a modului în care au fost salubrizate cursuile de apă din Argeș. Sunt urmărite:
Citiți și: Pericol în Argeș! Doi șoferi turmentați prinși de poliție– existenţa depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere de la poduri şi podeţe
– existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite
– modul în care au fost realizate sau întreţinute şanţurile şi rigolele de surgere a apelor pluviale în localităţi
– cursurile de apă pe care în anii anteriori s-au produs blocaje care au dus la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale şi zonele în care au avut loc inundaţii ca urmare a nerealizării sau neîntreţinerii corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale.
Controalele vor dura până pe data de 30 martie, urmând ca până la finalul lunii aprilie 2016 se fie elaborat un raport de sinteză cu centralizarea localităţilor verificate, a concluziilor rezultate, a termenelor şi măsurilor stabilite, raport care va fi aprobat de preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş şi înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. (Foto: Arhivă)