930X122 MAIA

cota 2.000

ARGEȘ: STRAT DE ZĂPADĂ DE UN METRU

Argeș: Strat de zăpadă de un metru. În părțile troienite din zona de munte înaltă a județului stratul de zăpadă depășește 100 de centimetri, precizează echipa Salvamont Argeș.

Citiți și: Cât mai ține episodul de iarnă

În această dimineață, la ora 8, la Cota 2.000 Transfăgărășan stratul de zăpadă măsura 73 de centimetri și continua să ningă.

Riscul de avalanșă comunicat era aseară de gradul 3 (risc însemnat) la peste 1.800 de metri și de gradul 1 (risc redus) sub această altitudine. “Atenție, risc redus un înseamnă absența riscului de avalanșă! Chiar și la 1.600 de metri, persoanele pot fi surprinse de avalanșe care vin de la altitudini superioare. În plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt formate la altitudini mai mici”, avertizează Salvamont Argeș.

Citiți și: România, lovită de ciclonul ninsorilor masive!

Linia potecilor din creasta masivelor care depășesc altitudinea de 1.800 de metri nu mai este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare și de siguranță. După trecerea valului de ninsoare, potecile nu vor mai fi accesibile în totalitate, accesul în munte necesitând o abordare alpină.

“În aceste condiții, toate traseele turistice montane din zona argeșeană a Făgărașului, Pietrei Craiului și Leaotei, ca și din masivul Iezer Păpușa sunt integral închise.

În caz de nevoie, turiștii în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Național Salvamont, folosind sintagma 0salvamont, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, acolo unde un dispecer va redirecționa apelul către formația Salvamont pe raza căreia se află situația în cauză. De asemenea, la acest număr pot fi cerute și informatii cu privire la starea traseelor turistice. Pentru apelul de urgență, formați 112”, informează Salvamont Argeș.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, la ora 8 ningea și se depusese strat consistent de zăpadă și în:

-Pitești, 9 centimetri.

-Câmpulung Muscel, 10 centimetri.

-Curtea de Argeș, 13 centimetri.

-Dedulești-Morărești, 14 centimetri.

-Stolnici, 7 centimetri.

Amintim că cea mai mare parte din județul Argeș se află sub cod galben de ninsori, strat consistent de zăpadă și vânt, iar extremitatea nordică, montană, sub cod portocaliu, cu ninsori abundente, strat mare de zăpadă și viscol.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3