930X122 MAIA

Arges

CONTRACTUL DE MUNCĂ PART-TIME – 5 PRECIZĂRI

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeş face precizări despre contractul individual de muncă cu timp parţial (part-time).

Citiți și: ITM: ATENȚIE! Nouă obligație pentru angajatori începând de la 1 ianuarie

1.Codul Muncii, cu completările şi modificările ulterioare, defineşte la art.103 salariatul cu fracţiune de normă ca fiind salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil. Textul fixează doar o limită superioară a numărului de ore de lucru, sub cel de ore normale al unui salariat cu normă întreagă comparabil, care de regulă este de 8 ore/zi, 40 de ore/săptămână. Este posibil ca salariatul să presteze muncă doar într-o zi a săptămânii sau doar într-o săptămână din lună, deoarece Codul Muncii, cu completările şi modificările ulterioare, are în vedere calculul săptămânal sau o medie lunară a numărului de ore de muncă prestată.

2.Angajatorul poate încadra salariaţi cu fracţiune de normă prin contracte individuale de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată, încheiate în mod obligatoriu în formă scrisă. Aceste contracte poartă denumirea de contracte individuale de muncă cu timp parţial.

Citiți și: Argeș. Inconștiență maximă! I-a încredințat mașina unui tânăr fără permis

3.În afara elementelor comune oricărui contract individual de muncă, contractul individual de muncă cu timp parţial trebuie să conţină în mod obligatoriu următoarele clauze:

a.Durata muncii – este clauza care defineşte acest tip de contract, durata acestuia fiind sub durata normală de lucru (8 ore/zi, 40 de ore/săptămână, 170 de ore/lună). De asemenea, în mod obligatoriu se va înscrie în contract repartizarea programului de lucru, deoarece activitatea se poate desfăşura zilnic, săptămânal sau în anumite zile din lună;

b.Condiţiile în care se poate modifica programul de lucru trebuie menţionate în contractul individual de muncă cu timp parţial pentru ca salariatul să le cunoască din momentul încheierii acestuia şi să fie de acord cu ele;

c.Interdicţia de a face ore suplimentare, cu excepţiile prevăzute de art.105 alin.1 lit.c din Codul Muncii, cu completările şi modificările ulterioare, are ca scop prevenirea abuzurilor în ceea ce priveşte încheierea contractelor individuale de muncă cu timp parţial acolo unde postul şi condiţiile de muncă impuneau încheierea de contracte cu normă întreagă.

În situaţia în care contractul cu timp parţial nu conţine elementele de mai sus, acesta se consideră a fi unul cu normă întreagă, precizează ITM Argeș.

4.Salariatul încadrat cu contract individual de muncă cu timp parţial are aceleaşi drepturi cu salariatul încadrat cu normă întreagă, deosebirile dintre aceştia fiind determinate de durata diferită a timpului de muncă, Astfel, drepturile salariale ale celui angajat cu timp parţial se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

5.În situaţia în care sunt posturi vacante cu normă întreagă sau cu fracţiune de normă, angajatorul este obligat să anunţe existenţa lor şi să ia în considerare cererile salariaţilor privind trecerea acestora de la normă întreagă la fracţiune de normă şi invers. (Foto: antena3.ro)

555×222 grota rece
eurial 570×90