930 x122 grota rece

guvern

MĂCEL ÎN PĂDURI. CE A DECIS GUVERNUL

Măcel în păduri. Ce a decis Guvernul. Proprietarii de păduri care dețin terenuri forestiere cu suprafețe mai mici sau egale cu 30 de hectare vor beneficia de servicii de pază gratuite a terenurilor forestiere, măsură care are scopul să contribuie la combaterea tăierilor ilegale.

Citiți și: Incredibil! Somn de voie: trei paznici prinși dormind, altul era băut!

Guvernul a adoptat, printr-o Hotărâre, schema de ajutor de minimis, respectiv schema de ajutor social pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată al persoanelor fizice și juridice, dacă suprafața proprietății este mai mică sau egală cu 30 de hectare. Este pentru prima dată când această prevedere legală cuprinsă în Codul Silvic încă din 2008 va fi pusă în aplicare.

Ajutorul de minimis, respectiv ajutorul de stat vor fi acordate pentru a acoperi costurile serviciilor silvice realizate de ocoalele silvice, astfel încât proprietarii de păduri cu suprafețe mai mici sau egale cu 30 de hectare să beneficieze de servicii în mod gratuit.

Citiți și: Premierul Ciolacu, schimbare în Guvern. Deja se știe cine este

Hotărârea de guvern este valabilă pentru perioada 2016-2020. Valoarea totală a ajutorului care va fi acordat este estimată la 248,9 milioane de lei, iar numărul beneficiarilor – la circa 2 milioane pentru întreaga perioadă. Suprafata totală cu proprietăți mai mici sau egale de 30 de hectare este de aproximativ 580.000 de hectare.

De schema de ajutor de minimis vor putea beneficia persoane fizice și juridice care desfășoară activități economice, au în proprietate terenuri forestiere cu suprafață totală mai mică sau egală cu 30 de hectare și îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

-Nu se află în procedură de executare silită pentru plata datoriiilor fiscale și nefiscale și nu au popriri pe conturile bancare;

-Nu se află în procedură de închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială;

-Nu sunt supuse unei proceduri de insolvență și nici nu îndeplinesc criteriile prevăzute de lege pentru a fi supuse unei proceduri de insolvență colectivă la cererea creditorilor lor;

-Suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat într-o perioadă de 3 ani fiscali, 2 ani fiscali anteriori plus anul curent, nu depășește echivalentul în lei a 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro pentru întreprinderea cu activitate de transport rutier de mărfuri în contul terților sau contra cost.

Plata sumelor care se vor acorda în baza acestei Hotărâri se va face către ocoalele silvice care asigură serviciile silvice, pe baza contractului de administrare/servicii încheiat conform prevederilor legale.

Amintim că Argeșul a fost și în 2015 județul cu cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale de arbori din păduri. Detalii, AICI.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA