Donaris 930 x 122

lege

POLIȚIA POATE DA AMENZI CELOR CARE NU AU POLIȚA RCA ÎN ORIGINAL

Poliția Română poate da amenzi celor care nu au polița RCA în original, deși o instanță a stabilit în 2017 că șoferii nu sunt obligați să aibă la ei acest document.

Citiți și: S-au aprobat mii de locuri în plus la Academia de Poliție și la școlile de agenți

Discuțiile în spațiul public au apărut după ce un șofer a fost la un pas de a fi amendat de polițiști pentru că avea polița RCA doar în format electronic, nu și pe hârtie, în original.

Șoferul a fost iertat de polițist doar cu promisiunea că nu va mai circula fără polița RCA în format pe hârtie, dar nu a înțeles de ce nu a fost suficient să-i arate polițistului documentul electronic care atesta că este asigurat RCA. Măsura este bizară, în condițiile în care polițele RCA pot fi emise online, în format electronic. În plus, situația unei asigurări RCA poate fi verificată online în orice moment.

Citiți și: Poliția Argeș atenționează: Pandemia nu ia pauză de sărbători!

Decizia polițiștilor contravine unei decizii a instanței (sentinţa civilă numărul 527, din 1 iulie 2016, pronunţată de Judecătoria Şimleul Silvaniei), care a arătat că legile nu specifică în mod expres obligativitatea conducătorilor auto de a avea asupra lor poliţa obligatorie de asigurare auto.

Într-o notă explicativă solicitată de colegii de la Hotnews, Poliția Română a răspuns că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic, pe suport de hârtie și doar în original. Polițiștii fac apel la Codul Rutier (OUG 195/2002) care „prevede obligația conducătorului autovehiculului de a avea asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”.

(Foto: descriptiv)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

New Profesional Consult 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0774 587 441 sau un email la [email protected] și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0774 587 441