930×122 CAPRA 5

administrația

PREMIERĂ ÎN ARGEȘ: DIG SPECIAL ÎN CAZ DE MARE CUTREMUR

Astăzi a avut loc exercițiul de simulare a intevenției în cazul unei situații de urgență pe Râul Târgului în comuna argeșeană Lerești, exercițiu pe care vi l-am anunțat ieri în premieră: http://epitesti.ro/stiri/stiri-stiri/exercitiu-in-arges-cutremur-mare-si-val-urias-la-baraj/. Exercițiul a fost organizat de Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș.

Citiți și: Accident cu un TIR și 2 mașini! O persoană este rănită

Conform scenariului, din cauza unui cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter s-a produs alunecarea în lac a versantului de pe malul stâng, rezultând un val de 15 metri, respectiv de 12 metri în frontul barajului. Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea a emis avertizarea hidrologică de fenomene imediate – Cod Roșu pentru Râul Târgului în sectorul din aval de acumularea Râușor și a transmis-o pe fluxul informațional la instituțiile abilitate. Au fost activate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi COAT din comunele Lerești, Schitu Golești, Mihăești și Stâlpeni.

Formația de Intervenție Rapidă constituită la nivelul ABA Argeș – Vedea s-a deplasat în zona identificată ca fiind în pericol din cauza evacuării din acumularea Râușor a unui debit excepțional ca urmare a alunecării versantului și a intervenit în regim de urgență.

Citiți și: Grav accident rutier ACUM! Două mașini sunt „praf”

Pentru supraînălțarea malului stâng al polderului Lerești a fost realizat, în premieră, un dig piramidal format din hidrobaraje umplute cu apă, cu o înălțime de aproximativ 1,50 de metri. Acesta a fost continuat cu un dig din saci de nisip (umpluți cu mașina specială de umplut saci) și cu un altul din panouri de aluminiu, cu o înălțime de circa 50 de cm.

De asemenea, pentru stoparea poluării accidentale produse pe polderul Lerești, care asigură alimentarea cu apă a municipiului Câmpulung Muscel, s-a acționat cu un baraj plutitor absorbant pentru izolarea zonei de captare și cu o barcă pneumatică pentru împrăștierea materialului de tip spill sorb și a fost folosit un skimer pentru absorbția produselor polante. La fața locului a fost adus și laboratorul mobil pentru recoltarea și analizarea probelor de apă.

La exercițiul demonstrativ au participat reprezentanții tuturor instituțiilor județene implicate în managementul situațiilor de urgență generate de inundații.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90