930×122 CAPRA 5

caniculă

S-au emis din nou alerte de vreme severă. Caniculă și furtuni

Alertă! Caniculă și furtuni în România

Citiți și: Alertă meteo! Argeșul, lovit de caniculă și apoi de furtuni!

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți 3 atenționări Cod galben: de caniculă în cea mai mare parte a țării și de ploi torențiale, dar și 2 alerte Cod portocaliu. Primul anunță un val de căldură în 5 județe din vestul țării, cel de-al doilea furtuni puternice în 14 județe.

Prima alertă Cod galben este valabilă marți și anunță val de căldură și disconfort termic ridicat în toate regiunile.

Citiți și: Argeș: Vin furtunile! Cod galben de vijelii și grindină

Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

Tot marți este în vigoare un Cod portocaliu tot de caniculă, în județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș Severin.

Urmează o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate și vijelii, de marți ora 14:00 până miercuri ora 10:00.

În după-amiaza zilei de marți, local în Oltenia, în nordul Munteniei și în Carpații Meridionali, apoi și în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h și izolat 90 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

A doua alertă Cod portocaliu vizează județele Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Caraș Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița și Prahova.

Ultimul Cod galben intră în vigoare miercuri și estimează că valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.

Foto principal: descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

New Profesional Consult 570×90