New Profesional Consult 930 x 122

deseuri

Sancțiuni mai aspre pentru firmele care ard deșeuri necontrolat

Toate faptele care încalcă prevederile Legii emisiilor industriale (în principiu, arderile de deșeuri) vor fi sancționate mult mai dur, potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern.

Citiți și: Taxă obligatorie pentru șoferi. Pierderea documentelor poate duce la sancțiuni severe

Vorbim de limite de cinci ori mai mari ale amenzilor, precum și de sancționarea penală a celor care operează instalații fără autorizațiile necesare.

Garda de Mediu nu va mai putea da avertismente, amenzile nu se vor putea plăti la jumătate din minimul legal, iar plângerile formulate de firme nu vor suspenda executarea sancțiunilor.

Citiți și: Schimbări importante în Statutul Elevului: Se aplică sancțiuni noi pentru Anul școlar 2024-2025

În fapt, toate modificările cuprinse în proiectul de lege țin de regimul sancționatoriu din aceasta.

Legea are ca scop prevenirea și controlul poluării rezultate din activitățile industriale și vizează numeroase tipuri de activități: din industria energetică, producția și prelucrarea metalelor, industria mineralelor, cea chimică, gestionarea deșeurilor, producerea de hârtie, exploatarea abatoarelor, creșterea intensivă a păsărilor de curte și a porcilor, precum și activitățile care utilizează solvenți organici (curățarea hainelor, de pildă, fabricarea încălțămintei, a produselor farmaceutice ș.a.m.d.).

AMENZI MAXIME DE 500.000 DE LEI

În primul rând, de unde regimul sancționatoriu prevede acum amenzi până la 100.000 de lei, acest proiect va crește limita maximă de cinci ori. Nicio amendă dată în baza acestei legi nu va fi sub 50.000 de lei, iar maximul va fi de 500.000 de lei, dacă proiectul va ajunge să fie adoptat în forma aceasta în Parlament.

De asemenea, proiectul mai introduce și două infracțiuni pentru care vor putea fi deschise dosare penale celor care ard deșeuri fără autorizație sau după ce li s-a cerut suspendarea activității, precum și celor care aduc modificări instalațiilor și pentru care nu au autorizație:

PEDEPSE CU ÎNCHISOAREA DE LA 3 LUNI LA 3 ANI

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea oricărei instalații sau instalaţii de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalaţii de coincinerare a deșeurilor cu încălcarea prevederilor art. 4 alin. (1), respectiv fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu, ori continuarea activității după ce s-a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a activității”;

„Constituie infracțiune și se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea după aducerea de modificări substanțiale, așa cum sunt acestea definite la art. 3 lit. i), aduse oricărei instalații sau instalaţii de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalaţie de coincinerare a deșeurilor, fără a deține autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu care să includă și condiții de funcționare după respectivele modificări”.

Proiectul mai stabilește suma corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică între 1.000 lei şi 25.000 lei.

O altă modificare cuprinsă în proiect vizează înlăturarea unei practici actuale: odată sancționate, chiar dacă fac plângere contra măsurilor luate de autorități, plângerile nu vor mai suspenda executarea sancțiunilor.

Foto descriptiv

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
New Profesional Consult 570×90