New Profesional Consult 930 x 122

codul rutier

Se schimbă condițiile pentru obținerea permisului auto!

Se schimbă condițiile pentru obținerea permisului auto!

Citiți și: Se schimbă tot! Permis de conducere de la 17 ani în România

Guvernul a anunțat modificări importante în ceea ce privește examenul pentru obținerea permisului auto, anunță evz.ro.

Astfel, conform propunerilor legislative ajunse pe masa senatorilor, viitorii șoferi vor putea susține examenul teoretic înainte de a efectua orele de condus cu instructorul.

Citiți și: Codul Rutier 2024. Amendă de până la 2.900 de lei pentru șoferii care transportă așa ceva

De asemenea, o altă modificare face referire la faptul că instructorul va fi în autovehicul când elevul susține examenul practic.

În plus, viitorii șoferi vor putea susține cele două examene pentru permis oriunde în țară indiferent de adresa de domiciliu. Această modificare ar duce la scurtarea perioadei de așteptare mai ales dacă elevii se vor îndrepta către județele mai libere.

Totuși rolul pe care îl va avea instructorul atunci când își însoțește elevul la proba practică nu a fost stabilit. Aceste aspecte vor fi puse la punct dacă legea va fi adoptată. Conform propunerilor legislative, instructorul va lua fizic locul polițistului, va sta în dreapta, iar examinatorul va sta pe bancheta din spate. Motivele schimbării țin, în principal, de confortul psihologic al celui care susține examenul pentru obținerea permisului.

Inițiatorii spun despre posibilitatea de a susține proba practică în orice județ că este o măsură necesară din cauza timpilor de așteptare foarte mari din unele județe. În plus, proba teoretică va putea fi susținută chiar dacă nu au fost făcute orele de condus.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

25 de comentarii

  • Adi spune:

    In primul rand nu stiu de ce trebuie sa dai examen cu politistii avem persoane competente si trebuie format un departament aparte examinatorul trebuie sa faca parte dintr un serviciu separat de politia rutiera . O sa spuneti ca va fi coruptie dar nu cum este la nivelul actual inca ies soferi pe banda rulata care nici nu stiu nici sa citeasca .

  • Marga spune:

    Aveți foarte mare dreptate. Și încă sunt destui care nu știu sa citească și nici sa scrie,dar au permis.

  • Motorizatu' spune:

    Nimic nou si benefic, sub soare…De ce nu reintroduceti examenul de noapte si poligonul impreuna cu examinarea in traseu in afara localitatii ?! De ce nu impuneti ptin lege obligativitatea incepatorilor de a conduce , macar un an , alaturi de o persoana cu experienta in masina ?! Faceti legi degeaba si se trece precum gâsca prin apa la examen. Pe urma majoritatea sant victime ale accidentelor rutiere , care fac numai nenorociri in trafic. Dar ce conteaza asta…. Numai prostii debitati cu unele proiecte de legi. Nimic concret sau practic.

  • Anonimus spune:

    Legea va fi buna daca într-adevăr instructorul tau sau alt instructor independent sa sta in dreapta fata a candidatului iar polițistul in spate. De asemeni la luarea hotărârii definitive,adică admis sau respins. sa contribuie ambele păreri, nu numai politistului, care nici macar nu este de la rutieră ci face parte din Instituția Prefectului, ocaziile cu care pun întrebarea; O fi autorizat să participe la aceste examene, are permis de conducere, are abilități sa conducă un autovehicul, etc. O ultimă chestiune: eliminam martorii care nu au carnet și punem martor o a treia persoana cu carnet și experiență în condus la alegerea candidatului

  • Andrei Lacramioara spune:

    Da așa-i vin in gorj cei de la înmatriculare si dai examen si mai si întreba ce vrei sa ei permisul doamna

  • Georgescu Dubatufca Ana-Maria spune:

    Bună ziua,tocmai ce vin de la examenul practic,pe care l am picat.din cauza emoțiilor foarte mari.deci pe viitor,ar fi foarte bine dacă ar aplica acesta lege,îl ajuta mult pe elev.si acum îmi mai tremura picioarele.o zi buna și succes tuturor elevilor.

  • Pârvan Mircea spune:

    Motorizatu ai perfectă dreptate!!!am fost 20 de ani prof.de leg.rutiera și instructor auto și am propus și eu conducere de noapte și limitarea puterii mașinilor pt.incepatori.

  • Laurențiu spune:

    În Iași dacă ai picat mai stai 4 sau5 luni până la următorul examen. Iar polițiștii parcă sunt înțeleși între ei te pica de 2 sau3 ori. Își fac semne pe dosar pe care le știu numai ei ca să te pice și următorul polițist. Mai trebuie de știut ca te baca special prin Dacia printre stradute inguste special sa te încurce.

  • ROMANIA spune:

    Cursurile practive ar trebui sa includa si ore pe timp de iarna, pe zapada, polei, ca multi pun piciorul pe frana, in loc sa foloseasca frana de motor!

  • ROMANIA spune:

    Examenul de traseu trebuie sustinut cu sotia in dreapta, sa se invete cu ce-l va astepta cand devine sofer si il toaca nevasta: vezi baba, mergi mai usor, nu-l vezi pe ala, unde te bagi in depasire etc.!

  • V..s.. spune:

    Mai bine dați examen cu popa sa nu va mai intimidați iar când vedeți vreun polițist dirijand dați peste el …în semn ca v-ați intimidat ..iar de pregătire sa nu mai vorbim..are politistulul sigur ceva cu dumneavoastră..

  • Mihai spune:

    Am făcut sc.profesională 1 an și după școală 6 luni ucenicie pe camion, acum se dau carnete de profesioniști pe bandă, se urcă mucea pe mastodontul de 40 to șii dă talpă până crapă.

  • Ana spune:

    Obligatoriu legislația,poligonul,conducerea de noapte !

  • Nik spune:

    De ce au permis oameni care nu știu să citească sau sa scrie??? Sunt șoferi,, profesioniști ” ,care nu cunosc regulile de circulație elementare,de ce acordați permise acestor oameni???

  • Nik spune:

    De ce au permis oameni care nu știu să citească sau sa scrie??? Sunt șoferi,, profesioniști ” ,care nu cunosc regulile de circulație elementare,de ce acordați permise acestor oameni??? Șoferi de TIR,care în momentul în care depășești , măresc viteza,zic că o lasă pe liber …

  • Nik spune:

    De ce au permis oameni care nu știu să citească sau sa scrie??? Sunt șoferi,, profesioniști ” ,care nu cunosc regulile de circulație elementare,de ce acordați permise acestor oameni??? Șoferi de TIR,care în momentul în care depășești , măresc viteza,zic că o lasă pe liber … Nu comentăm că se întâmpla pe traseul Râșnov – Predeal ,deja avea 35 – 40 mașini în spatele său, fără să aibă bunul simț să tragă în refugiile pe care le avea pe dreapta,era ,,profesionist ” !!!

  • Ramy spune:

    De ce nu se face ca în afara unde dosarul este valabil 2 ani nu ca la noi 1an și nu ai timp de cât sa dai de 2-3 ori orașul dacă tot suntem în UE sa se facă ca în afara nu mai la noi e bătaie de joc.

  • Marian Savu spune:

    In Romania,toate aceste modificari sunt pentru fraieri.In continuare smecherii vor lua carnete de conducere pe baza de spaga (in special cei din minoritatea care nu are scoala).In Ministerul de Interne coruptia a atins cote maxime .

  • Valeriu spune:

    Da,este foarte adevarat, că poligonul trebuie să fie reintrodus și ca probă de examen.te înveți să mergi în marsarier, parcari laterale,plecări din rampă etc.

  • Șofer la muncă spune:

    În Timișoara instructorul se uita pe telefon și elevul a trecut pe roșu (nu galben). Accidente se produc din cauza telefonului (mai nou mesaje transmise în timpul șofatului). Și cel mai Grav ,,,premiza ,,am semnalizat,tu nu ai văzut,, Dar nu s-a asigurat, nu a cedat, și chiar ți-a pus integritatea în pericol.

  • Șofer la muncă spune:

    1. Traseu să nu încurce circulația.
    2. Doar banda 1 de mers .
    3. Examen scurt și cu tot ce înseamnă condus,parcare,plecare în rampă,etc. și cel mai important schimbarea benzii în trafic .
    4. Examen de scris și citit înainte de probă, poate are 5 clase și este analfabet (contra timp).
    5. Instructorul nu are ce căuta la examen,el a avut timp destul să-l învețe pe elev. Atunci se vede și valoarea instructorului,cât l-a învățat de bine.
    6. Dacă se vrea martori,atunci trebuie sa fie șoferi profesioniști, nu alți elevi.

  • Georgiana spune:

    O regula proastă…cum să dai examenul teoretic după ce termini toate ședințele de curs auto …pai mai oameni buni e conceput prost fff prost regulile
    Normal ar fi… înveți teoretic si dai sala teoretic , nu?
    Dupaia …faci ședințele de curs auto si dupăia dai , traseul
    Dar , dar la noi e totul anapoda sau cu cap făcute regulile ca sa piardă cursanți cat mai multi bani pe atâtea ore cate se cumpără …

  • andrei spune:

    si nu te invata si pe strada?? sa faci parcări si toate alea??

  • Nicoleta spune:

    Cu toate aceste schimbări aduse… Întreb și eu… Când se învață cu adevarat să conduci?
    Ce examen este acela unde instructorul sa stea în fata? Să calce frâna sau pentru ce?
    Dacă cursantul este pregătit, atunci un examen este ușor de trecut. Mai greu este să păstrezi regulile învățate la felul în care se circulă în România!!!!
    Și ne mai miram de ce sunt așa de multe accidente!!!!
    Doamne ajută și drumuri bune să avem!

  • Iacob Corneliu spune:

    S-a se faca educatie privind circulatia rutiera la tv pe toate programele pentru ca multi nu stiu reguli de circulatie ca vedem trendul se vrea permise de conducere pe banda rulanta nu se se lucreaza la CALITATE si ne miram de ce mor atatia pe drumutile publice si apoi zic ca e selectia naturala, s-a se introdu a masini de politie fara inscriptii si sa circule si sa vada traficul, baiul este ca Politia nu semnalizeaza si stau opriti prin pe o si etc ca sunt suprasolicitati si mafiotii circula nestingheriti, politia se face ca nu ii vad si se da vina pe cei care fac s oala de soferi sau incepatori

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3