930×122 CAPRA 5

comentarii

Subiectele de la examen, schimbate. Elevii au scăpat de „toceală”

Pe fondul pandemiei și a școlii online, Ministerul Educației a decis să adapteze programa pentru examenul de evaluare națională și să elimine câteva aspecte, în special de la partea de literatură, iar luni a fost publicat primul test de antrenament care să îi ajute să se pregătească.

Citiți și: Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, amânată!

Elevii aflați acum în clasa a opta sunt primii care vor susține un examen de evaluare națională pe modelul testelor PISA, fără celebrele „comentarii literare” pe care era nevoie să le „tocească”.

„Per total, principala modificare este scoaterea comentariilor. Așa numitele comentarii cu care se luptau copiii din greu, ei, în sfârșit am scăpat de ele. Deci efectiv nu mai au de învățat pe dinafară pagini întregi. La subiectul mare, subiectul II cum apare acum, este o compunere pentru care nu trebuie să „tocești” nimic. Se vizează altceva. Era îngrozitor cu comentariile acestea, le învățau pe de rost, le adaptau la un text la prima vedere dar până la urmă tot la „toceală” se ajungea. Și ceea ce mi se părea cel mai rău era că îl îndepărtau pe elev de textul propriu-zis, adică auzeai elevi care spuneau că nu pot suporta doina sau balada populară, dar dacă îi întrebai de ce, vedeai că nu aveau nicio problemă cu poezia în sine, ci cu noțiunile teoretice pe care trebuia efectiv să le memoreze. Și pe acelea le ura el de fapt, adică exact ce nu trebuie să se întâmple – să te îndepărtezi de text pentru că ai de tocit. Ei, acum asta nu se va mai întâmpla, este o bilă albă pentru noua programă de examen”, a declarat pentru HotNews.ro Iulia Borzan, profesoară de română.

Citiți și: Evaluarea Națională: Surprize uriașe! Acum a anunțat ministrul!

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

570 X 90 POSADA 3