930X122 MAIA

munte

Toate traseele turistice montane care urcă spre traseele de creastă sunt închise

Toate traseele turistice montane care urcă spre traseele de creastă sunt închise

Citiți și: Argeș. Pericol maxim la munte!

În acest moment, stratul de zăpadă măsoară 137 de centimetri în sectorul Bâlea Lac-Cota 2000 Transfăgărășan, anunță Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Public de Salvamont Argeș.

Temperaturile în zona de creastă se vor menține între -2 până la +12 grade, ceea ce va umezi stratul înghețat în cursul nopții. Riscul de avalanșă comunicat este de gradul 2 (risc moderat) la peste 1800 metri, sub această altitudine stratul de zăpadă fiind discontinuu. Atenție, risc moderat nu înseamnă absența riscului de avalanșă! Chiar și la 1800-1900 de metri persoanele pot fi surprinse de avalanșele care vin de la altitudini superioare. În plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt umede, formate la altitudini mai mici.

Citiți și: Argeș. Avertisment important!

Linia potecilor din creasta masivelor care depășesc altitudinea de 1800 de metri nu este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare și de siguranță. În plus, stratul de zăpadă umed are un substrat înghețat, cam la 20-30 de centimetri, ceea ce îl face foarte instabil. În zona vârfului Moldoveanu sunt încă prezente cornișe mari orientate spre est, care se înmoaie în timpul zilei, existând pericolul de rupere sub greutatea alpiniștilor.

În aceste condiții, toate traseele turistice montane din zona argeșeană care urcă spre traseele de creastă sau traseele de creastă propriu-zise ale Făgărașului, Pietrei Craiului, Leaotei și masivul Iezer Păpușa integral sunt și rămân închise.

În caz de nevoie, turiștii aflați în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Național Salvamont, folosind sintagma 0salvamont, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, unde un dispecer va redirecționa apelul către formația Salvamont pe raza căreia se află situația în cauză. De asemenea, la acest număr pot fi cerute și informații privitoare la starea traseelor turistice. Pentru apelul de urgență formați 112, spune Sănduloiu.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90