New Profesional Consult 930 x 122

addict

Semnele dependenţei de tehnologie

Unii sunt dependenţi de jocurile de noroc, alţii de aventuri pline de adrenalină. La alţii, fumatul este de vină. Iată că şi sindromul vibraţiei-fantomă a telefonului mobil este un simptom destul de comun. De fapt, s-a dezvoltat şi o dependenţă de tehnologie.

În ultima vreme se fac tot mai multe cercetări legate de vibraţiile-fantomă şi multe alte probleme asociate cu obsesia de tehnologie, iar unele dintre cele mai importante sunt derulate de Larry Rosen, profesor de psihologie la California State University.

Noua sa carte, iDisorder, arată exact care sunt simptomele obsesiei de tehnologie. Rosen, care are un titlu academic în matematică înainte de a lua şi un doctorat în psihologie, examinează impactul tehnologiei asupra vieţilor noastre. Cartea sa, care combină experienţa sa personală cu cercetările, anecdote şi observaţii, trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea obsesivă a unor gadget-uri.

În interviul de mai jos, Rosen vorbeşte despre unele dintre problemele asociate cu diverse niveluri ale obsesiei de tehnologie.

Ce este iDisorder sau dependenţa de tehnologie? Este vorba de o tulburare obsesiv – compulsivă, de narcisism, de depresie, de nelinişte, de toate la un loc sau de niciuna?

iDisorder este o tulburare psihologică ce apare în urma exacerbării „relaţiei” unei persoane cu media şi tehnologii. De fapt, înseamnă câte puţin din toate cele enumerate în întrebare. Interacţiunea cu tehnologia ne ajută şi să depistăm semnalele şi simptomele care variază de la depresie la manie şi la narcisism şi chiar voyeurism. Cercetările arată că tehnologia poate duce la probleme grave dacă nu suntem atenţi.

Dacă îmi verific telefonul mobil odată la câteva minute, ce înseamnă asta?

Aş vrea să ştiu şi ce faci şi ce simţi când te uiţi la telefon. Dacă îţi verifici mesajele şi îţi spui că trebuie să răspunzi, atunci sugerez că ai putea să te simţi neliniştit. Dacă îţi verifici telefonul şi zâmbeşti când vezi că un prieten ţi-a trimis un mesaj, atunci comportamentul poate fi unul de dependenţă.Este o linie subţire între dependenţă – ceea ce înseamnă că trebuie să faci ceva pentru a obţine plăcere din asta – şi obsesie – ceea ce înseamnă că încerci să reduci nivelul de nelinişte.

Vorbiţi-ne despre sindromul vibraţiei-fantomă.

Suntem la început cu cercetările pe această linie. Cred că este un fenomen fascinant. Şi cred că provine din anxietate. Corpul nostru aşteaptă mereu să anticipeze orice fel de interacţiune cu tehnologia, iar acest sindrom este specific celor care au smartphone-uri.

Este un sindrom comun?

Da, am descoperit că toţi cei cu care am vorbit şi, în special bărbaţii care îşi ţin telefonul în buzunar, admit că au păţit acest lucru. Sunt mulţi cei care stau, de asemenea, cu mâna pe buzunar momente bune din zi.

Este acest sindrom un motiv de îngrijorare?

Îngrijorarea provine din faptul că nivelul de anxietate este mare. Poate afecta relaţiile interumane. Mulţi se vor concentra, de exemplu, să nu rateze un apel sau un mesaj. La cină, de exemplu, nu acordă atenţie copiilor, familiei, sau dacă merg la un film îşi verifică mai mereu telefonul. Dacă sindromul este sever, este cazul să iei măsuri.

Există o unitate de măsură pentru a vedea dacă folosim în exces tehnologia?

Interacţionează cu multe lucruri – de la relaţii sociale la răspunderea în cadrul familiei. Nu există o unitate de măsură.

Cum recunosc o asemenea problemă la locul de muncă?

Poţi să observi la colegii care nu stau mai mult de cinci minute fără să îşi verifice telefonul. Sau la cei care sunt distraşi de la sarcinile lor, iar acest lucru se întâmplă din cauza unui mail sau a telefonului. Totul poate duce la relaţii umane proaste, dar şi la reducerea productivităţii.

Ce se poate face la locul de muncă?

Managerii ar trebui să impună aşa-numita „pauză tech”. Asta înseamnă că toată lumea îşi aduce gadget-urile la şedinţă şi are la dispoziţie unul sau două minute să îşi verifice mesajele, apelurile. După care toate aparatele se închid şi se pun pe masă cu faţa în jos. Procedura se poate repeta la fiecare 15 minute sau intervalele se pot mări la 20, 25 sau 30 de minute.

Cei care lucrează în industria tehnologiei sunt expuşi unui risc mai mare?

Nu neapărat. Cred că toată lumea este expusă. Ba chiar cei care lucrează în domeniu ar putea fi mai avantajaţi. Cred că am ajuns să purtăm în buzunare acum lucruri mai puternice decât ne-am imaginat vreodată.

Cum se poate contracara acest sindrom?

În principal, sunt două lucruri care trebuie făcute. Nu trebuie să porţi gadget-ul tot timpul cu tine, în primul rând. În al doilea rând, se pot lua pauzele de care am amintit. E ca şi cum ţi-ai reseta creierul. Activităţi precum cititul, plimbatul în natură, privitul unui tablou sunt foarte indicate.

Traducere din Computerworld

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90