NOR CURIER 930X122

endava

ENDAVA AJUTĂ LA DEZVOLTAREA COMUNITĂȚII SOFTWARE DIN PITEȘTI

Industria IT din Pitești crește cu rapiditate. Noua realitate a orașului este definită de un număr mai mare de companii, de mai multe proiecte și tehnologii noi folosite.

Citiți și: Patimile unui părinte și lacrimile unui copil la FC Argeș

Această dezvoltare este accelerată de companii ca Endava, de creșterea solicitării pentru servicii IT din partea giganților existenți pe piața din Pitești și de apropierea orașului de București.

Universitățile tehnice generează la nivel anual aproximativ 150 de absolvenți, iar instituțiile publice sunt mai deschise către tehnologie, inovație sau implementări ale unor proiecte de tipul smart city. Pentru a crește impactul pe care această industrie îl are în dezvoltarea orașului, este nevoie de un efort concertat din partea tuturor actorilor implicați: companii, universități locale, școli informale de IT și autorități.

Citiți și: Exclusiv. Pitești: Director, pensionat din Poliție! Cine îi ia locul

Începem această discuție de la Endava, una dintre cele mai active companii de pe piață, care este deja implicată în dezvoltarea comunității IT locale printr-un număr de programe care targetează diferite categorii de public.

Compania avea la nivel global 5.904 angajați la 30 septembrie 2019 în birourile sale din America de Nord și Europa de Vest și în centrele de livrare din România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Argentina, Uruguay, Venezuela și Columbia. În România, compania britanică are 7 centre de livrare, în Cluj Napoca, București, Iași, Pitești, Târgu-Mureș, Brașov și Timișoara.

Britanicii sunt prezenți pe piața din Pitești de 5 ani și încă de la început au dezvoltat programe alternative de training pentru a ajuta la creșterea comunității IT. Cei mai mulți dintre cei care au participat la astfel de programe lucrează deja în industria de software, fie în interiorul companiei, fie în afara ei.

Această direcție, de sprijinire a dezvoltării unei comunități locale IT, a început acum câțiva ani cu programele de internship și continuă acum printr-o serie de inițiative care se concentrează asupra dezvoltării zonei de excelență tehnică pentru membrii săi, indiferent de compania din care aceștia fac parte. Urmând această direcție, compania are deja un istoric în organizarea de evenimente tehnice care prezintă cele mai noi tehnologii din piață, sub conceptul Tech Flow.

Această conferință a crescut de la an la an, de la ediție la ediție și a ajuns să fie cel mai important eveniment tehnic din județul Argeș și din regiune.

Am discutat cu Darius Ștefan, Delivery Unit Manager pentru Endava Pitești, legat de planurile lor de dezvoltare, de relațiile pe care firma le are cu comunitatea tehnică locală, dar și despre programele pe care dorește să le sprijine în perioada următoare.

“Planurile noastre în Pitești se bazează pe două direcții: prima este să ne continuăm creșterea și prezența pe piața locală prin adăugarea de noi clienți, pentru a le oferi colegilor noștri posibilitatea de a lucra pe proiecte noi, iar a doua este să ajutăm comunitatea locală de ingineri software să se dezvolte. Tech Flow este doar una dintre inițiativele care sprijină această direcție și mă bucur că un număr atât de mare de membri ai comunității ni s-au alăturat pentru ultima ediție”, afirmă Delivery Unit Manager pentru Endava Pitești, Darius Ștefan.

“Am dezvoltat deja un parteneriat puternic cu Universitatea Pitești. De la inițiative de tip open-doors, la implicarea în adaptarea curriculei la necesitățile existente pe piață. În perioada octombrie-noiembrie am avut în desfășurare un program de 7 săptămâni în parteneriat cu Universitatea Pitești, în care le-am explicat studenților cu ce se ocupă un inginer QA”, adaugă el.

Compania a dezvoltat, de asemenea, și proiecte educaționale pentru comunitatea software, după absolvire. Un astfel de exemplu este School for Java, dedicat celor care au absolvit o universitate tehnică sau care își doresc să își dezvolte o carieră în IT. Acesta este un program cu o specializare ridicată, desfășurat pe o perioadă de 12 săptămâni, în care studenții au posibilitatea să învețe de două ori pe săptămână, pentru două ore, direct de la oameni care lucrează în proiecte de dezvoltare bazate pe Java. Cei mai talentați absolvenți s-au alăturat deja companiei, după prima ediție.

O altă inițiativă începută de echipa de ingineri care lucrează în companie a fost să creeze Pitești IT Community, o comunitate online, pe Facebook, care poate fi accesată de oricine este interesat să își dezvolte abilitățile tehnice.

Ideea de a crea acest grup a luat naștere atunci când unii angajați Endava au observat că este foarte dificil să ții legătura cu alți specialiști în domeniu. Nu exista niciun grup de acest fel nici pe Facebook, nici pe LinkedIn sau Instagram. Nu existau evenimente tehnice în afară de cele organizate de companie și câteva întâlniri mai mici legate de activitatea celor de la Google.

Fondatorii speră ca folosind această comunitate online să construiacă diferite inițiative, permițându-le tuturor să li se alăture și să dezvolte noile proiecte. Perspectiva generală este că dacă întreaga comunitate crește, atunci mediul de dezvoltare al companiilor software evoluează spre binele tuturor companiilor prezente pe piață. Inginerii mai bine pregătiți vor atrage proiecte mai mari și mai complexe, în timp ce o piață software dezvoltată le va permite specialiștilor să își găsească locuri de muncă potrivite fără să fie nevoie să plece din Pitești.

Tot pentru a sprijini dezvoltarea mediului local, Endava a deschis un canal de comunicare cu reprezentanții Primăriei Pitești, pentru a ajuta cu idei legate de implementari pentru orașele inteligente, prin intermediul unor hackathoane care au ca scop găsirea de soluții ușor de pus în practică la unele dintre problemele orașului.

La momentul actual, compania derulează un număr de programe, toate având același scop, să susțină evoluția pieței locale de software: de la proiecte în parteneriat cu Universitatea Pitești pentru a-i ajuta pe studenți să își aleagă o carieră, dezvoltarea de programe care să susțină adaptarea curriculei la nevoile companiilor din domeniu, promovarea oportunităților existente pe plan local, la cursuri la care cei care au finalizat deja o facultate se pot înscrie chiar dacă nu au terminat o facultate de profil și până la evenimente dedicate, care să prezinte cele mai noi tehnologii și trenduri în lumea software la nivel global.

Sperăm că din ce în ce mai multe companii din domeniu se vor concentra pe dezvoltarea comunității IT locale sau se vor implica la rândul lor în proiectele deja existente, pentru a face din Pitești unul dintre hub-urile IT din România.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3