930×122 CAPRA 5

elevi

SPRIJIN PENTRU ELEVI: TICHETE „ȘCOALĂ DUPĂ ȘCOALĂ”

Preșcolarii și elevii din învățământul primar vor primi tichete pentru ”Școală după școală”
Parlamentul, prin votul final al Senatului, a adoptat un proiect de lege, inițiat de actualul vicepremier Raluca Turcan, care prevede ca, începând cu anul școlar 2020-2021, statul să finanțeze de la buget programul „Școala după școală” pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV–a, inclusiv, prin acordarea de tichete educaționale.

Citiți și: S-a semnat contractul! Vești bune pentru mii de elevi

În prezent, valoarea acestora ar fi de 400 lei lunar/copil, dar dacă un alt proiect de lege va trece și de Parlament, un tichet ar putea ajunge la 960 lei. Proiectul a fost inițiat de Raluca Turcan în iunie, anul trecut, înainte ca PNL să ajungă la guvernare, și a trecut tacit de Camera Deputaților. În Senat, proiectul a trecut cu votul unanim al senatorilor prezenți și are astfel mari șanse de a fi promulgat și a intra în vigoare din anul școlar care începe în această toamnă.

În calitate de deputat, vicepremierul Raluca Turcan și-a argumentat proiectul prin faptul că ar reduce abandonul școlar și ar încuraja cuprinderea tuturor elevilor în sistemul de învățământ, pe de o parte, cât și stimularea părintelui sau reprezentantului legal al copilului să se reîntoarcă pe piața forței de muncă. ”Statul finanțează programul Școala dupa școală pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, ai căror părinți, reprezentanți legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea unui copil, pe perioada absenței părinților, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completărie ulterioare, solicită acest serviciu, prin tichete educaționale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referință și este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul Școala după școală”, prevede proiectul. Este bine de știut: Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire și chiar alocația de stat pentru copii, în lipsa unor decizii politice (cum s-a întâmplat în ultimii doi ani).

Citiți și: Ajutor important de la stat pentru români înainte de Paște!

Valoarea ISR se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. În ciuda creșterii prețurilor, valoarea ISR a rămas însă la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu peste 10 ani în urmă. Prin urmare valoarea nominală a unui tichet educațional, potrivit proiectului, ar fi de 400 lei. Recent însă, tot Senatul a adoptat un proiect de lege ca indicatorul social de referință (ISR), care este luat în calcul pentru indemnizația de șomaj și toate formele de asistență socială, să fie majorat de la 500 lei la 1.200 lei, reprezentând o creștere de 140% față de valoarea actuală.

Dacă și acet proiect de lege va fi adoptat de Parlament, atunci valoarea tichetului educațional ar ajunge la 960 lei/lunar.

Foto: descriptiv

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90