930X122 MAIA

autoturime

Tot mai multe numere de înmatriculare ilegale în România

Deși este ilegal, există șoferi care își montează pe mașini plăcuțe de înmatriculare de formă pătrată, chiar dacă autoturismul nu este prevăzut cu un astfel de spațiu în bară, din fabrică.

Acest lucru se datorează cel mai probabil din dorința șoferilor de a avea plăcuțe de înmatriculare ”speciale”, pentru a atrage privirile.

O astfel de alegere, atrage însă și privirile polițiștilor. Șoferii nu își pot pune plăcuțe de înmatriculare de formă pătrată, dacă mașina pe care o conduc este prevăzută pentru plăcuțe dreptunghiulare, tip A.

Cei care recurg totuși la această alegere riscă să fie sancționați cu amendă și să li se rețină totodată atât plăcuțele, cât și certificatul de înmatriculare.

 

Plăcuțele de înmatriculare pătrate pot fi puse doar pe autoturismele prevăzute pentru această formă.

CE SPUNE LEGEA? CLARIFICĂRI ⬇️

Purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, Mădălina Epure – transmite pentru ePitești.ro

Conform articolului 15, alineatul 5, din OUG 195, este interzisă punerea în circulaţie a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competentă ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare. Standarde în vigoare se referă la construcția autoturismului.

Dacă autoturismul este prevăzut cu bară și cu locul special pentru plăcuța de formă pătrată, atunci și DRPCIV va emite numărul de înmatriculare sub această formă. Dacă ele sunt emise de autoritatea competentă, atunci nu este o problemă, șoferii pot circula cu acele plăcuțe.

În schimb, dacă autoturismul nu este prevăzut din fabrică cu plăcuță de formă pătrată, acest lucru reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 290 și 435 lei, cu reținerea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare, cu dovadă, fără drept de circulație.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3