930X122 MAIA

obligatorii

Veste proastă privind pensiile!

Veste proastă privind pensiile!

Citiți și: Veste teribilă pentru pensionari! Întârzie plățile

Fondurile private de pensii au încheiat cel mai dificil an din istoria sistemului.

Se poate spune că finalul lui 2022 a adus vești proaste, dar și vești bune, pentru că se putea mult mai rău, având în vedere evoluțiile din timpul anului. Una peste alta, este primul an cu randamente negative din istoria sistemului, după cum arată calculele Economica bazate pe date publice.

Citiți și: Românii care vor primi 700 de lei în plus la pensie!

Deși sistemul în ansamblu are pierdere, nu toate fondurile sunt pe minus cu același procent.

Astfel, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) la nivelul sistemului de pensii private obligatorie la care contribuie și peste 100.000 de argeșeni era, la 30 decembrie 2022, cu aproximativ 3% mai mică decât la începutul anului.

Este un moment istoric, în condițiile în care acesta este primul an cu scăderi de randamentele din cei 14 care au trecut de la lansarea sistemului de pensii private în România.

Reamintim că VUAN, adică Valoarea Unitară a Activului Net, este cel mai important indicator din perspectiva participantului la sistemul de pensii adminstrate privat. Evoluția sa poate fir urmărită, cu un decalaj de doar câteva zile, pe site-ul Autorității e Supraveghere Financiară.

Foto: monitoruldecluj.ro

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90