930×122 CAPRA 5

mărturie

Video – Argeșean scăpat din ghearele urșilor: „De patru ori m-a prins și mi-a smuls carnea”

Satele din județul Argeș se confruntă din ce în ce mai des cu atacurile urşilor, numărul animalelor sălbatice crescând alarmant. Pagubele materiale nu sunt singurele provocate de aceste sălbăticiuni, urșii atacând adesea și oamenii care le ies în cale.

Citiți și: Ro Alert lângă Pitești! Animal extrem de periculos a fost văzut!

După ce ieri v-am prezentat povestea piteșteanului Adrian Sima care a fost atacat de un urs și s-a luptat corp la corp pentru a supraviețui, astăzi vă prezentăm o altă mărturie cutremurătoare.

Anton Tuță, în vârstă de 67 de ani, este o altă victimă a acestor animale sălbatice. Acesta trăiește în Curtea de Argeș și este, spune el, primul om atacat de urs din zonă. Anton a dat nas în nas cu fiarele în timp ce se afla cu fiul său la plimbare, pe dealul din fața casei.

Citiți și: Argeș. Un om de 70 de ani s-a luptat cu ursul pentru a-și apăra gospodăria!

MĂRTURIILE LUI ANTON TUȚĂ

„Cum am plecat (n.r. din pădure) și m-am uitat în spate, cei doi urși erau la 25-30 de metrii. (…) Când am dat să plecăm, în trei secunde au fost pe noi și m-au atacat pe mine. Am protejat băiatul, era un lemn acolo și i-am spus: ,,rupe din el și apără-te!”, atât am mai apucat să-i spun.

Am fost aruncat, tăvălit și a început să mă rupă. În momentul când m-a trântit, în mâna stângă, care a fost prima dată atacată, am apucat pământ sau un ciot de lemn. M-a aruncat câțiva metrii, dar în două secunde a fost cu labele pe mine și când a început cu laba mi-a spart nasul, și mi-a mai băgat (n.r. ghearele) în maxilar.

Când a vrut să mă prindă de față cu gura i-am băgat ce am avut în mână, în gură, dar înainte i-am dat cu pumnul și mi-a plesnit cubitusul. Am dat cât am putut de tare, de frică, apoi ursul m-a prins de mână cu colții. 

Eu am tras, el a tras, a trebuit să-mi scot mâna din gura lui. (…) Medicii de la Pitești mi-au refăcut mâna.

„DE PATRU ORI M-A PRINS ȘI MI-A SMULS CARNEA”

Până la urmă, mâna mi-a lăsat-o și mi-a rupt piciorul. Mi-a făcut patru rupturi de femur. De patru ori m-a prins și mi-a smuls carnea. Se vedea osul și țâșnea sângele din femurală. (…) În timpul ăsta a încercat să mă ia și de cap, dar am băgat capul sub el. 

Bănuiesc că băiatul a apucat de a rupt o bucată din prăjină și l-a lovit. (…) M-a lăsat, pentru cinci, șase secunde. Am apucat de m-am ridicat, a fugit, nu l-am mai văzut, iar între timp a venit din spate celălalt mai mic. A ieșit și ăsta mare din muchia dealului și din nou pe mine. A mușcat din nou tot de la piciorul atacat și m-a lăsat.”

După întreaga luptă pentru supraviețuire Anton a intrat de nenumărate ori în comă, iar apoi a fost preluat de o ambulanță de la Curtea de Argeș.

Întrebat cum a reușit să alunge animalele sălbatice, argeșeanul spune că nu-și amintește, știe doar că el și băiatul strigau și la un moment dat s-au îndepărtat.

„ Atâta știu că aici (n.r. locul de unde a fost preluat de ambulanță) au pus o folie izotermă pe mine, eram înghețat. Mi-au spus vecinii că de la bust în jos eram negru.”

De la Spitalul Curtea de Argeș a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență Pitești, în stare gravă. Ca să îl salveze, doctorii i-au amputat piciorul drept.

Prin mărturia sa, Anton Tuță trage un semnal de alarmă asupra atacurilor frecvente ale animalelor sălbatice și blamează autoritățile că nu iau nicio măsură în acest sens.

„Nu suntem datori să plătim cu viața!”

Sursă foto: Captură video Andrei Cristian Grigore

Sursă video: Facebook Andrei Cristian Grigore

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3