EcoMoto 930×122

atacat de urs

Video: Mărturia unui piteştean atacat de urs. „Mi-a rupt osul cum rupe un copil o grisină”

ePiteşti vă prezintă mărturia video cutremurătoare a piteşteanului Adrian Sima, victimă a unui urs care l-a atacat şi l-a muşcat de cap într-o pădure din comuna argeşeană Mălureni.

Citiți și: Exclusiv/ Incident deosebit de grav! Atacat de un animal extrem de periculos, ACUM!

Mărturia vine în contextul în care este semnalată apariţia tot mai frecventă a acestor sălbăticiuni, pe drumuri şi în gospodării (detalii, AICI)

Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, a decis să îşi spună povestea ca să fie auzit de autorităţi, să fie luate măsuri şi oamenii să fie protejaţi împotriva atacurilor acestor animale, făcând referire şi la un incident cu un copil de 8 ani care a ieşit să se joace în faţa porţii şi a fost atacat de urs.

Citiți și: Gest halucinant pe Transfăgărășan! Atacat de urs

Adrian povesteşte cum, în urma atacului şi rănilor provocate de sălbăticiune, medicii nu îi mai dădeau nicio şansă de supravieţuire.

 

 

„11 noiembrie 2018. Eram la o partidă de vânătoare, la mistreţ, mai sus de Piteşti, în zona Mălureni. Partida s-a desfăşurat normal, până când, spre final, aşteptând gonacii, mi-a apărut în faţă (la o distanţă de 50 – 60 de metri) un urs foarte mare. Niciun urs nu se comportă la fel. A trecut de mine, undeva în lateral dreapta aveam un drum forestier, a ieşit la drumul respectiv şi nu trebuia decât să traverseze râul să plece. În drum, s-a întors efectiv spre mine, m-a fixat şi a luat-o glonţ spre mine. Câteva secunde. Nu ai timp să reacţionezi, să gândeşti.

Am urlat cât am putut de tare la el, dar a continuat să alerge spre mine. Aveam o puşcă, am tras un foc în pământ, la 10 metri în faţă, să încerc să-l sperii. Când am văzut că tot continuă să alerge, m-am blocat efectiv şi m-am întors cu spatele pe după un pom […]. A venit şi m-a luat de picior”, povesteşte Adrian.

„ATUNCI AU ÎNCEPUT GÂNDURILE NEGRE”

„Gata, m-a luat de picior şi acum mă ia de spate sau de cap. Ce se întâmplă? După ce mi-a dat drumul, am avut noroc că am căzut între doi pomi foarte apropiaţi şi el nu a avut unde să dea din cap. Apoi a încercat să mă ia de cap, din spatele meu. Instinctiv, am ridicat mâna să mă apăr şi atunci m-a muşcat de mâna stângă, unde am acum o tijă de 15 cm. Mi-a rupt osul cum rupe un copil o grisină – atât de uşor. Am tras mâna în jos şi am zis – gata. Sincer, mă aşteptam să mor.

În momentul în care m-a apucat de cap, am zis că e sfârşitul. M-a muşcat de cap, am avut un colţ la 2 mm de carotidă şi încă unul la 4 mm de unde se îmbină coloana vertebrală cu cutia craniană”, a continuat bărbatul.

NICU L-A SALVAT

„Unul dintre băieţii care participau la vânătoare era la aproximativ 30 de metri în spatele meu. Din câte am înţeles (fiindcă eu nu mai auzeam decât mârâitul, balele cum îi curg pe faţă şi blana între degete), Nicu – acest băiat care a fost Dumnezeul meu, a urlat foarte tare, a aruncat cu pietre. Într-un final, ursul m-a lăsat”.

Adrian a ajuns la Spitalul Municipal Curtea de Argeş, a fost transferat la SJU Piteşti şi apoi la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale.

Ulterior incidentului, după cum precizează Adrian Sima în filmare, s-a făcut adresă către Ministerul Mediului, în vederea eliberării unei autorizaţii pentru împuşcarea unui exemplar de urs şi a doi lupi. Vânătorii au prezentat incidentul, ulterior au primit răspuns negativ pentru urs şi aviz favorabil doar pentru lupi.

„Şi dacă muream, nici atunci nu se dădea hârtie”, spune Adrian Sima.

„Nu susţin acordarea de autorizaţii pentru a împuşca un urs de dragul de a-l împuşca […]. Dar copiii noştri nu pot să se joace liniştiţi pe uliţele satelor, nu mai poţi să campezi peste noapte la munte, nu poţi să te duci la pensiune. Toată lumea ştie cum urşii se plimbă nestingheriţi pe străzi. Trebuie redus numărul de exemplare de urs. De când s-a interzis vânătoarea la urs, în 2016, ursul fiind în vârful lanţului trofic nu are prădători, doar vânătorii pot ţine populaţia de urs sub control”, a conchis Adrian Sima.

POSIBILE CAUZE

Habitatul natural, afectat de defrişări şi alte intervenţii ale omului, nu mai este suficient. Animalele pleacă după hrană şi pot parcurge zeci de kilometri, părăsind mediul natural şi pătrunzând pe teritorii necunoscute.

Creşterea necontrolată a populaţiei de urşi este o altă posibilă cauză.

Adrian Sima: „Nu vreau să mă gândesc ce e în sufletul oamenilor care locuiesc în zone de deal şi de munte în judeţul nostru. Ei stau, efectiv, cu moartea la uşă. Din câte ştiu, urşii se plimbă liniştiţi, în fiecare noapte, pe străzi, pe uliţe, prin grădini.”

NOR CURIER 555×222

Comentarii

6 comentarii

  • jdjc spune:

    pai cine te pune **** sa impusti ursi prin nu stiu ce padure? te ai dus la ura acasa, in habitatul lui natural sa il omori, ce asteptai? sa te primeasca cu paine si sare? *****

  • roberto spune:

    Mare jigodie de om esti……Citeste ,te rog,comentariile la stirea asta pe adevarul.ro….Deci,dupa ce ca te duci sa furi hrana ursilor,in cazul asta mistretii,tot tu te vaiti?….

  • Adi spune:

    Povestea este trunchiata, din moment ce mergi la vanatoare iti asumi riscul inclusiv sa superi (sperii) un urs.

  • Val spune:

    Nu va e rusine, comentacilor? Orice urs care a prins gust de om, fie ca ai intrat sau nu in „arealul” lui, trebuie impuscat. Unde scrie al cui e arealul? Sunt mai multi ursi in Romania decat in orice tara europeana. Ce facem, ne mutam din tara ca sa le respectam arealul?

  • Adicutulu spune:

    Mare jigodie de om,il stiu multi in oras, vanatoarea va fi interzisa in viitor,ce cauti mai criminalule sa omori animale nevinovate de placere?un frustrat imbuibat gras care se crede foarte important! Voi sunteti de vina ca vin in sate peste oameni, voi astia de care se ocupa de ocoalele silvice ,trebuie sa le asigurati mancare! Ori voi nu le puneti mancare dim m.multe motive! Deci tu te duci sa omori animale nenovate si acum te vaiti ca ai fost tu victima?pai sa.ti asumi! Nu iti e rusine ca ai sange pe maini de la sute de animele omorate?!ce jigodie de om..

  • Dobre spune:

    Ok, dar când eram copil stiu ca ma plimbam prin pădure pe oriunde doream. Crezi ca acum as mai pitea? Când nici in localitate nu mai ești in siguranța? Am ajuns mai rău ca in Africa, o sa ne vizitam munții in cuști metalice speciale. Păstram fauna, ok, dar pentru cine? Ca va rămâne pustiu in. Datele populate de ursi.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3