EcoMoto 930×122

casa coculescu

Video: Casa – monument a unui fost primar din Piteşti, o ruină

Am făcut o scurtă plimbare, la pas, pe strada Armand Călinescu, una dintre străzile din municipiu, unde întâlnim o mare concentrare de clădiri vechi, transformate de timp în monumente istorice, însă doar formal.

Citiți și: Pitești. Destin tragic în Centru: Proprietate de sute de mii €, lăsată în ruine

Pe această stradă, istoria ”se ascunde” acum în bălării, gunoaie și ruine.

 

Lângă Muzeul Județean din Pitești, vis-à-vis de Școala Ion Pilat, la numerele 32-34, găsim o fostă bijuterie arhitectonică, o clădire istorică, care ne aduce aminte de Piteștiul de altădată, dar și mai important de faptul că, distrugerile au loc și-n timp de pace.

Vorbim aici de nepăsare!

Clădirea cu subsol și parter înalt, care a aparținut primarului Nicolae Coculescu, are acum geamuri sparte, ferestre smulse, ziduri lipsite de tencuială, din care cad cărămizi și o curte împânzită de gunoaie.

Nicolae Coculescu, unul dintre prietenii familiei domnești Cuza, a fost ales de patru ori primar al Piteştiului, în 1861, 1863, 1865 și în perioada 1878-1880. Tot el a fost cel care a avut iniţiative importante legate de alimentarea cu apă a oraşului.

Casa lui a devenit monument istoric, însă poate doar pentru cunoscători, căci pentru privitori nu e decât o ruină.

Aceasta a rămas ”pe mâinile unor moștenitori vrednici”, oameni de afaceri, care până acum nu au fost dispuși să investească vreun leu în imobil. Puțin probabil să vedem o schimbare în acest sens.

În fața casei-monument se află o terasă, imagine care ne duce cu gândul la expresia românească cu leopardul și gardul vopsit sau la faptul că, trecutul distrus dă nas în nas cu un prezent ”demn”.

555×222 grota rece

Comentarii

Un comentariu

  • Vladimir Corcis spune:

    Buna ziua ! Casa a fost a lui Nicolae Coculescu, ajungand pana la urma in posesia unor mostenitori, care au si locuit-o o perioada lunga de timp. Ulterior, acestia au vandut-o unuia dintre fratii Prodanel care a ipotecat-o la bana (BRD) si a pierdut-o in favoarea acesteia. Deci casa este acum a bancii.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3