930 x122 grota rece

ipj arges

Video – Poliția Argeș te învață să fii adolescent cu acte-n regulă

În această dimineață, în fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, de pe strada Victoriei din municipiul Pitești a avut loc o conferință de presă pentru lansarea campaniei ,,ADOLESCENT CU ACTE-N REGULĂ”.

Citiți și: Orice viață contează! Cum au salvat polițiștii o barză rănită

 

Biroul de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, în calitate de inițiator, împreună cu Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Argeș sunt instituțiile care vor demara această campanie, campanie care se adresează celor care dobândesc primul act de identitate, odată cu împlinirea vârstei de 14 ani.

Citiți și: Decisiv în Găvana: Surpriză neașteptată pentru polițiști! Intervenția serii

Scopul este creșterea gradului de informare în rândul minorilor care obțin primul act de identitate cu privire la multitudinea de acte normative și diferențele dintre faptele de natură penală și cele de natură contravențională, precum și conștientizarea acestora cu privire la consecințele faptelor săvârșite.

STATISTICI

Situația faptelor penale comise de minori, din punct de vedere statistic, în primele 9 luni ale anului 2021 comparativ cu anul 2020, se prezintă după cum urmează:

– majoritatea faptelor ce intră sub incidența legilor penale (aproximativ 70%), sunt comise de minori care sunt elevi;

– cele mai multe fapte se petrec în mediul urban – aproximativ 65 %, atât pentru anul 2020 cât și pentru anul 2021;

– în ciuda unei ușoare creșteri a numărului total de infracțiuni comise de minori (cu 9 fapte), în intervalul de referință din anii 2020 și 2021, a scăzut vârsta la care autorii recurg la săvârșirea de fapte ce intră sub incidența legilor penale, cu un procent de aproape 3%;

– ponderea infracțiunilor comise de autori minori este reprezentată de infracțiuni contra patrimoniului – peste 65 % în anul 2021, respectiv peste 55% în anul anterior;

– următoarea categorie de infracțiuni comise de autori minori este reprezentată de infracțiuni comise cu violență – aproape 20% în anul 2021, respectiv aproape 35% în anul anterior:

 

De această campanie de informare vor beneficia atât adolescenții din mediul urban, cât și cei din mediul rural. La eliberarea primului act de identitate, aceștia vor primi flyere cu informații referitoare la responsabilitățile pe care le au în comunitate, dar și în fața autorităților statului.

Peste 6.000 de argeșeni vor atinge vârsta de 14 ani până la finalul perioadei planificate (noiembrie 2021 – decembrie 2022) pentru desfășurarea campaniei, aceasta fiind vârsta de la care pot solicita, conform Ordonanței de Urgență 97 din 2005, eliberarea primului act de identitate.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90