New Profesional Consult 930 x 122

rucăr

La Rucăr oamenii sunt sfâşiaţi de urşi pe stradă. Localnic: „Cazurile sunt muşamalizate, spun că erau beţi şi au căzut pe drum”

Cu o situaţie de o gravitate extremă se confruntă localnicii din comuna Rucăr: atacurile tot mai frecvente ale urşilor care fac prăpăd în gospodării şi se năpustesc asupra oamenilor, pe stradă.

Citiți și: Argeș. Alertă maximă la pensiune! Zeci de turiști au trecut prin clipe teribile

Ultima oră: A fost aprobat un protest al localnicilor din comună, privind problema urşilor.

Totul se petrece sub privirea nepăsătoare a autorităţilor, anume Primăria Rucăr şi Fundaţia Carpathia care, chipurile, ar trebui să gestioneze problema urşilor din zonă.

Citiți și: SmartyKids Pitești organizează tabără de vară la munte!

În fapt, după cum ne-a mărturisit Găbiţa Cojocaru, o localnică revoltată de ce se petrece, autorităţile muşamalizează cazurile grave şi intimidează populaţia, transmiţându-le oamenilor „să-şi ţină gura”.

De pildă, precizează doamna Cojocaru, un bărbat a fost mursecat de un urs zilele trecute şi acum este spitalizat cu răni pe tot corpul. Administraţia le-ar fi transmis oamenilor că bărbatul ar fi fost beat şi singur a căzut, rănindu-se.

Cât priveşte animalele domestice, acestea au fost decimate de atacurile urşilor în gospodării şi la stâne.

Ar fi vorba despre peste 50 de animale ucise anul acesta.

Doar în noaptea trecută ursul a dat iama la o stână şi a terminat 10 oi. În disperare, proprietarul, un tânăr în vârstă de 25 de ani, a fugărit sălbăticiunea cu mâinile goale (VIDEO).

 

 

„Acestui om, ursul i-a omorât şi 2 măgari şi nici măcar nu a fost despăgubit. Dăduse 15 milioane pe un măgar.  Iar ieri seară un cioban a fost mursecat de urs, acum e la spital la Câmpulung. Are capul scalpat şi trei coaste rupte. Primăria cu FCC-ul (n.r. – Fundaţia Conservation Carpathia) încearcă să muşamalizeze cazul: au zis că s-a bătut cu cineva, că a căzut beat. Altădată au spus că nu a fost urs, ci că omul a căzut beat cu bicicleta.

Un alt urs a pătruns în intravilan, în apropierea casei mele. Normal, ursul trebuia împuşcat. Ei bine, domnul primar a dat declaraţie la Jandarmerie că, de fapt, era în extravilan. Am ataşat dovezile, cadastru, avize tot. Este foarte grav ce se întâmplă, urşii ne mănâncă, la propriu. Primăria a încheiat un contract cu FCC, prin care se angajau să gestioneze situaţia. Iar ei nu au interes, de fapt au populat zona cu urşi. Nu împuşcă nimic, o dată s-au dus şi cei de la Fundaţie au spus că au ratat ţinta”, ne-a precizat doamna Cojocaru.

 

 

„Nu se mediatizează, oamenilor le e frică să vorbească, fiind intimidaţi de primar care le spune <taci din gură, că o să-ţi fie rău>. Facem apel la nivel înalt să se facă o anchetă serioasă la Rucăr”, este apelul localnicilor care au ajuns la epuizare în lupta cu sălbăticiunile, fără a fi în niciun fel sprijiniţi de autorităţi, ba din contră!

„Este o adevărată încrengătură aici, cu multe interese la mijloc. Vedeţi cine e Hanganu, cine se ocupă, ce ilegalităţi se petrec”, a conchis femeia.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

8 comentarii

  • mirela spune:

    Legati primarul fedeles si dati l sa-l pape ursii

  • andreea galesanu spune:

    Este al nu ştiu câtelea caz în care aceste animale, înfometate probabil, bagă spaima în oameni, distrug gospodării..
    Nu spun ca este vina primarului, dar e strigator la cer ca ISU sa nu faca nimic. Aceste situatii se repeta deja de mult prea mult timp si tot ce primim sunt RO-Alert zi si noapte.
    Toti strigam dupa acel cineva care sa ne aduca din nou linistea si sa ne scape de aceasta teroare cauzata de ursii care umbla cu mult prea mult curaj prin gospodariile noastre si produc daune foarte grave.

  • Cosofret costinela spune:

    Am ajuns sa punem camere de filmat pe străzi ne este frica sa lăsăm copii sa plece singuri la școală

  • Andreea spune:

    Și relocarea lor are același efect..fac probleme in alte părți,intra in gospodarii și mai grav ..atâta și oameni pentru ca sunt deja obișnuiți cu prezenta omului și cu împărțirea aceluiași spațiu cu omul! Daca tăiați pădurile !! Unde sa mai stea și urșii ăștia? Nu am nimic cu animalele sa fie omorâte ,Doamne ferește ..Dar pana la urma Care viața e mai importantă ? A omului sau a ursului ? Dragi autorități …sunteți normali?

  • Death spune:

    Sa se organizeze oamenii cu caini cu furci capcane,topoare ,,si tot ce cade il ele,omorat..inclusiv gunoaiele cu 2 picioare din zona

  • Eu spune:

    Ghinionul vostru este ca autoritățile din Argeș sunt incompetente,

  • Berbec Rozeta spune:

    Nu avem nimic cu ursii dar trebuie sa se găsească o soluție, nu se mai pot face nici trasee pe munte cum se făceau altădată de frica ,ca te pot ataca.Daca venim la munte vrem sa ne simțim în siguranță.

  • După vizionarea protestului din localitatea Rucăr privind atacurile urșilor și a comentariilor dv, o echipă a …. s-a deplasat aici pentru a discuta cu dl primar, Ionel Dulamă despre problemele ridicate de dv.
    În urma discuțiilor am aflat că primarul a fost cu echipa de intervenție al cărei coordonator este, în fiecare noapte, chiar și de două ori. Chiar în noaptea dinaintea venirii noastre, adică ieri 21 septembrie, primarul și echipa sa au impușcat un urs relocat din 2019 , care a revenit în localitate și a făcut din nou ravagii.
    Vă rog să urmăriți înregistrarea de la ….. pentru a afla ce competențe are administrația publică locală în privința animalelor sălbatice, în speță ursul.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90