- Publicat de: ePitești
- 5-12-2013, ora 10:05
- Știință
ÎNCĂ O CONFIRMARE: PE TĂBLIȚELE DE LA TĂRTĂRIA, CEA MAI VECHE SCRIERE DIN LUME
Încă un specialist străin confirmă fără putință de tăgadă: cea mai veche scriere din lume este cea de pe tăblițele descoperite în localitatea Tărtăria, din țara noastră.
Potrivit publicației Financiarul, germanul Harald Haarmann, specialist în istorie culturală, arheomitologie și istoria scrisului, spune că tăblițele de la Tărtăria aparțin unei civilizații danubiene care ar fi prima semnalată în istoria omenirii, mai veche cu 2.000 de ani decât civilizația sumeriană.
De-a lungul timpului, și alți specialiști internaționali de marcă au concluzionat că pe aceste tăblițe se află cea mai veche scriere a lumii. Tăblițele ar data din jurul anului 5.300 înainte de Hristos, asta în condițiile în care primele scrieri din Mesopotamia au fost datate ca provenind din jurul anilor 3.500-3.300 înainte de Hristos. Precizăm că tăblițele în sine nu au putut fi datate cu carbon, așa cum se procedează în astfel de cazuri, din cauza compoziției lor, însă datarea s-a realizat prin asocierea cu rămășițele umane găsite odată cu ele.
Descoperite în anul 1961 în localitatea Tărtăria din județul Alba de către cercetătorul clujean Nicolae Vlassa, tăblițele sunt 3 obiecte mici din lut. Două sunt găurite și acoperite cu semne, iar pe o a treia se găsește o modalitate de scris pur pictografică: reprezentarea stilizată a unui animal (o capră), un simbol vegetal și un altul neclar. Cea de formă discoidală cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. (Foto: www.mnit.ro)