930×122 POSADA 5

19 martie 1912

PASAPORT

AZI SE ÎMPLINESC 102 ANI DE LA APARIȚIA PRIMULUI PAȘAPORT ROMÂNESC

Astăzi marcăm Ziua Pașaportului Românesc. Pe 19 martie 1912 regele Carol I a promulgat prima “Lege asupra pașapoartelor”. Legea era structurată pe 11 articole, iar pașaportul devenea astfel un instrument juridic național necesar călătoriei cetățenilor români în străinătate.

Și atunci, ca și astăzi, pașapoartele erau “liberate de Ministerul de Interne și de prefecții de județe”, ele fiind emise la început în numele regelui și având formatul unei cărți mici portative, de 20 de pagini. Transformările survenite în timp au dus la modernizarea sistemelor de emitere a documentelor de călătorie. Astfel, din anul 2009 se eliberează pașapoarte electronice, din necesitatea de a preveni contrafacerile prin introducerea de elemente biometrice de securitate. Amintim că datorită fostul prefect Cristian Soare în Argeș au fost înființate puncte de lucru pentru eliberarea pașapoartelor și în afara Piteștiului, mai exact în municipiile Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel și în orașul Mioveni.

„La ceas aniversar Instituția Prefectului, prin Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, îi asigură pe cetățenii județului Argeș că va manifesta aceeași disponibilitate în scopul îmbunătățirii serviciilor publice oferite pentru cetățeni.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului de Argeș.

New Profesional Consult-555×222
eurial 570×90