930 x122 grota rece

alfred

SUTE DE NOI LOCURI DE MUNCĂ ÎN ARGEŞ. PROIECT GIGANT

Sute de noi locuri de muncă în Argeş. Proiect gigant. ,,Cel mai mare proiect din domeniul cercetării nucleare din România, dar și din Europa, care va genera noi sute de locuri de muncă pe platforma ICN, începe să prindă contur în Mioveni.

Citiți și: Acum s-a anunțat ce se întâmplă în noaptea de Revelion. Oamenii trebuie să știe!

Președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetare Nucleară de la Mioveni, prof. dr. ing. Şerban Valeca, anunță că Guvernul României a aprobat în şedinţa sa din 15.11.2018 un memorandum al Ministerului Cercetării şi Inovării cu privire la schema de ajutor de stat în valoare de 50 de milioane de lei pentru desfăşurarea programului de cercetare şi dezvoltare de tehnologii aferente reactoarelor de Generaţie 4 – tip ALFRED.

Acest proiect este parte din programul de guvernare al PSD, fiind susţinut de două consorţii: un consorţiu internaţional denumit FALCON format din ICN Mioveni, ENEA şi Ansaldo din Italia şi un consorţiu naţional denumit CESINA format din ICN Mioveni, Universitatea Politehnica Bucureşti, IFIN-HH Măgurele, Universitatea Piteşti, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” şi Institutul de Prognoză Economică-INCE al Academiei Romane. Totodată, proiectului i s-au alăturat, prin două memorandumuri de colaborare, Societatea Naţională Nuclerelectrica şi Romatom.

Citiți și: Pitești: Noi locuri de muncă!

Considerând că şi în viitor energia nucleară trebuie să facă parte din mixul energetic al României şi ţinând cont de necesitatea reducerii semnificative a emisiilor de bioxid de carbon, precum şi de necesitatea reducerii volumelor de deşeuri nucleare şi de susţinerea programelor de neproliferare, eforturile institutelor şi universităţilor de profil din România de a dezvolta în parteneriat internaţional noi tehnologii pentru reactoarele de generaţie 4 reprezintă atât un vector de dezvoltare tehnologică şi economică prin dezvoltarea industriei orizontale româneşti, cât şi un vector educaţional prin instituirea de noi curricule specifice.

Amintesc faptul că reactorul de demonstraţie ALFRED este parte componentă a SNETP (Sustainable Nuclear Energy Technology Platform) prin programul ESNII (European Sustainable Nuclear Industrial Initiative) şi SET Plan (Strategic Energy Technology Plan), precum şi în documentele de perspectivă pe plan mondial din cadrul GIF-Generation IV Forum şi a agenţiilor internaţionale de profil: NEA/OECD şi IAEA-Viena.

Testarea tehnologiilor şi proiectarea reactorului de demonstraţie ar urma să se realizeze până în 2020, iar construcţia propriu-zisă, în perioada 2020-2030.

Proiectul ALFRED va însemna alţi 300 de angajaţi de specialitate la ICN şi alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală. Proiectul va atrage şi dezvoltarea de noi specializări universitare la cele două universităţi suport (Universitatea Piteşti şi Universitatea Politehnică Bucureşti)”, anunță Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni. (Sublinierile aparțin redacției) 

555×222  MAIA
570×90 MAIA