930×122 CAPRA 5

Gheorghe_Stoican

Gheorghe Stoican, primar Arefu: „Nu ne dorim turisti gunoieri”

In perioada 19 – 21 august s-a desfasurat la Arefu o noua editie a Dracula Fest. Pentru ca drumul spre platoul unde s-au tinut primele doua editii s-a rupt din cauza ploilor, Primaria si Consiliul Judetean s-au orientat catre zona cetatii lui Tepes. Primarul din Arefu, Gheorghe Stoican, este unul dintre „nasii” festivalului, el venind cu ideea organizarii lui in urma cu 3 ani. Acum, edilul este suparat din cauza ca orgoliile politice au facut ca Transfagarasanul sa nu fie asfaltat asa cum trebuie iar turistii nu au tocmai comportamentul asteptat de autoritati.

Unde e Dracula in Dracula Fest?
Am avut oameni cosumati in Dracula, oameni costumati in Vlad Tepes…
Cum v-a venit ideea de a face acest festival?
Ideea mea si a Consiliului Local a fost aceea de a promova localitatea noastra si pentru ca adevaratul Dracula este la noi, in Arges. Cetatea Poienari nu este la Bran sau in alta parte. Incercam sa aratam care este realitatea. Adevaratul Vlad Tepes la noi a existat si cetatea lui la noi este.
Vreti, cu alte cuvinte, sa ii faceti pe turisti sa vina in Arges, nu sa mearga in alte zone pe urmele lui Vlad Tepes si ale lui Dracula?
Altii, cum este cazul la Bran, au, intr-adevar, o traditie in a promova cetatea ca fiind a lui Tepes, a lui Dracula. Sunt mai cunoscuti si in tara, si in strainatate, dar cea mai reprezentativa pentru Vlad Tepes este aceasta cetate care se afla la noi in comuna.

„Mai este foarte mult de munca”

Ati ajuns la a 3-a editie a Festivalului. Sunteti acolo unde v-ati dorit sau mai aveti de tras?
Din pacate, mai este foarte mult de munca. De abia acum se mai fac anumite actiuni de renovare a cetatii, s-au montat o ghilotina, niste tepe, dar cred ca ar trebui ca cetatea sa fie promovata mult mai mult. Cetatea ar trebui sa fie deschisa 24 de ore din 24.

Numarul de turisti care vin la cetate este mai mare ca in alti ani?
Turismul la noi este foarte important. Este dezvoltat fata de alte zone, dar avem o problema cu infrastructura. A inceput repararea Transfagarasanului si a fost stopata. Turismul vine o data, si dupa ce circula prin gropi a doua oara nu mai vine. Turismul este insa in crestere. In zona s-au infiintat foarte multe pensiuni noi, vrem sa facem si o statiune la Molivis, suntem in stadiu avansat, s-au dat in folosinta localuri noi…Deci sunt motive ca turistii sa vina.

„Pacat ca Transfagarasanul este neglijat”

Dar ce facem cu drumurile, cu Transfagarasanul?
Am facut demersuri la Ministerul Transporturilor, au inceput unele lucrari, apoi gata. Constructorii sustin ca au facut ceva treaba si nu li s-a platit, de asta au stopat lucrarile. A mai ramas o portiune de vreo 15 kilometri de la barajul Vidraru la Valea cu Pesti care arata groaznic si nu stiu când va mai fi reabilitata.
Sunt si orgolii politice la mijloc?
Nu as putea sa ma pronunt, dar este pacat ca in tara asta nu sunt multe drumuri de nivelul Transfagarasanului. In weekend sunt masini bara la bara pe Transfagarasan din cauza gropilor, dar daca am avea un drum bine intretinut alta ar fi si imaginea zonei, si afluenta turistilor ar fi alta.

Aveti si un concurent, Transalpina, pentru care Guvernul a alocat fonduri…
Am vazut-o, am si traversat-o, dar este altceva decât Transfagarasan. Nu se poate atinge frumusetea zonei Transfagarasanului. Pâna la urma, fiecare are specificul ei. Dar este bine ca se face ceva. Pacat ca Transfagarasanul este neglijat. Orgoliile politice nu sunt bune, caci suntem toti români si trebuie sa avem lucruri cu care sa ne laudam toti.
Când ne vom putea lauda cu statiunea Molivis?
De la 1 iunie anul acesta putem spune ca proiectul a fost finalizat. Tot ce a depins de noi s-a facut. Urmeaza licitatia pentru executie. Marea noastra problema este ca nu gasim toata finantarea. Aici ar trebui sa intervina Guvernul si sa ne ajute, avem un proiect care seamana cu cel de la Rânca. Avem rezervatii, lac, schi, ar fi o statiune excelenta. Avem terenuri pentru cei interesati.

„Proprietarii de terenuri sunt potentiali investitori”
Sunt multi mahari care si-au luat teren in zona…
Eu nu i-as numi asa. Persoanele care au terenuri in zona sunt potentiali investitori, aduc beneficii comunei, nu ma uit cine sunt, de unde vin, cine o fi in spatele lor, dar sunt persoane care vor sa scape de terenuri, sa stiti, mai putini sunt cei care vor sa cumpere. Tot ce am facut am facut cu fonduri proprii si pentru noi conteaza orice sursa de venit. Numai pentru proiecte si studii am cheltuit anul asta vreo 300.000 de lei. Este un efort financiar deosebit.

Ce facem inca cu un anumit comportament necorespunzator al turistilor?
Sunt turisti si turisti. Sunt unii care lasa in urma lor munti de gunoaie, se campeaza pe terenuri particulare si nu vor sa plateasca taxe. Numai in acest an volumul de gunoi pe care il strângem de pe urma lor a crescut de 3-4 ori fata de anul trecut! Am instituit niste taxe pe zona intravilan si la baraj si cetate, pentru ca avem un administrator bun, lucrurile se prezinta acum satisfacator din punct de vedere al curateniei. Nimeni nu strânge gunoiul decât noi, cei de la Primarie. Mie mi se pare normal ca proprietarii terenurilor sa asigure si igienizarea. Foarte multi incearca sa ocoloeasca legea, duc gunoiul in parcari – ma refer la pensiuni -, nu fac contracte cu firma de salubrizare. Grav este ca turistii, dar si unele pensiuni, arunca gunoiul peste tot. Noi nu ne dorim turisti din astia gunoieri, dar nu avem ce face…

Kaia 555×222
eurial 570×90