- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 15-11-2019, ora 12:46
- Sănătate
CLINICA DR. VUȚĂ: TRATAMENTELE STOMATOLOGICE ÎN TIMPUL SARCINII
Clinica Dr. Vuță: Tratamentele stomatologice în timpul sarcinii. Femeile însărcinate sunt mult mai atente la tot ceea ce înseamnă sănătatea lor. Tocmai de aceea, multe dintre ele evită să urmeze tratamente stomatologice în timpul sarcinii.
Citiți și: Pacient sau nu, dosarul ortodontic te așteaptă la Dr. Vuță!Am întrebat-o pe dr. Iulia Vuță (foto), specialist la Clinica Dentară Dr. Vuță din Pitesti (strada Exercițiu, blocul D 20, scara B, apartamentul 1. Număr de telefon: 0720.378.882) care sunt cele mai importante aspecte de care femeile însărcinate trebuie să țină cont atunci când vor să meargă la stomatolog.
„Plecând de la ideea că este mult mai bine să previi decât să tratezi, orice viitoare mămică trebuie să aibă în vedere tratarea tuturor afecțiunilor dentare înainte de a rămâne însărcinată. Sunt situații, și nu puține, când mămicile sunt luate prin surprindere, sarcina venind pe neașteptate”, afirmă medicul stomatolog Iulia Vuță.
Ce intervenții dentare se pot efectua și când în timpul sarcinii?
Perioada cea mai sigură din punct de vedere medical este trimestrul II. Periajul profesional, igienizarea și controalele periodice nu doar că sunt proceduri foarte sigure în timpul sarcinii, ci chiar recomandate. Variațiile la nivel hormonal în această perioadă determină inflamarea și sângerarea gingiilor, acesta fiind un motiv în plus pentru a efectua procedurile mai sus menționate.
Procedurile stomatologice precum coronițele sau plombele dentare sunt indicate pentru a reduce riscul complicațiilor pe perioada sarcinii. Extracțiile dentare și tratamentele de canal trebuie evitate, însă în caz de urgență astfel de manopere pot fi efectuate doar în trimestrul II și cu atenta evaluare a dozajului de anestezie.
Lidocaina, spre exemplu, substanța cel mai frecvent utilizată de dentiști, traversează placenta după administrare, însă este acceptată într-o doză foarte mică. Cantitatea de anestezie administrată trebuie să fie cât mai redusă, dar suficientă pentru a face posibilă intervenția. Există și antibiotice compatibile cu sarcina. De aceea, în caz de intervenții chirurgicale sau infecții, există câteva soluții care le pot fi recomandate și femeilor însărcinate.
Ca un ultim aspect, trebuie evitate radiografiile dentare. În situații de urgență pot fi efectuate cele retroalveolare, cu gradul cel mai mic de iradiere. Potrivit Colegiului American de Radiologie, niciun aparat de diagnosticare cu raze X nu are o doză de radiații suficient de mare pentru a provoca efecte adverse la un embrion în curs de dezvoltare sau făt, însă este bine să fie evitate pe cât posibil în sarcină, ne explică medicul stomatolog Iulia Vuță.
Pentru informatii suplimentare, dar și pentru stabilirea unei programări, nu ezitați să luați legătura cu medicul stomatolog Iulia Vuță de la Clinica Dr. Vuţă Iulia/Mircea (Adresă: Piteşti, strada Exercitiu, blocul D 20, scara B, apartamentul 1. Număr de telefon: 0720.378.882).