930×122 CAPRA 5

Medic

RĂSPUNSUL UNUI MEDIC ROMÂN LA ÎNTREBAREA „CE FACEM, DOCTORE, NE VACCINĂM?”

Mai mulţi citititori ne-au întrebat, în privat, dacă am auzit „ceva” despre vaccin. Dacă avem informaţii pe care nu le putem (încă) publica, dacă e sigur, dacă, dacă… Cert este că nu deţinem un adevăr absolut despre acest vaccin. În mod normal, prezentăm situaţia aşa cum este ea. Desigur, fiecare dintre noi are anumite dubii, campania fiind abia la început. Însă rezultatele de până în prezent sunt încurajatoare. Cum nu suntem specialişti, am întrebat la rândul nostru medici care ne-au declarat că se vor vaccina.

Citiți și: România ar putea fi obligată să cumpere ser ,,anti-pandemie”

O expunere interesantă a situaţiei a fost făcută public, pe reţeaua socială Facebook, de un medic care se autocaracterizează ca fiind „lipsit de influenţă”. Mi-a plăcut această modestie, într-o societate în care foarte mulţi se visează „influenceri”. Iată ce a scris dr. Vlad Stroescu despre vaccin, ca răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor.

„Pentru că sunt medic, sau doar de curiozitate sau ca să-și mai facă curaj, oamenii (pacienți sau alții) mă întreabă dacă mă vaccinez.

Citiți și: Doctor șpăgar, mort într-un accident bizar

Da, sigur că mă vaccinez.

Despre frică: nu văd niciun motiv serios de frică de vaccin. Nici în valoare absolută, și cu atât mai puțin punând în balanță beneficiul. Cred că frica de vaccin e un produs al culturii contemporane și nu al rațiunii, și, cum omul e sub vremi și nu invers, nu mă mai mir că e atâta frică în jur. Frica nu e o vină. Dar nu cred că e o frică justificată. La urma urmelor, zilnic facem gesturi infinit mai periculoase decât ar putea fi vreun vaccin și care nu au niciun beneficiu.

Despre morală: mă consider dator să mă vaccinez. Mă întâlnesc zilnic cu mulți oameni. Opțiunea de a nu mă vaccina ar fi o vină, pentru mine. E ceva ce judec despre mine însumi și nu îndrăznesc să judec pe alții. Fiecare trebuie să-si cântărească responsabilitatea, zilele astea, ni se oferă libertatea să o facem.
Sunt recunoscător că trăiesc vremuri în care pot să mă vaccinez, că voi beneficia fără niciun cost (și fără niciun merit personal) de munca extraordinară a unor oameni pe care nu ii cunosc și cărora nici nu am cum să le mulțumesc.

Aici mă aflu eu acum, și cred că mai am mica datorie să o spun aici, deși am observat demult că sunt un om lipsit de influență. Mă întristează tonul in care vorbim azi despre sănătate, e singurul lucru care poate mă sperie și mai mult decât am scris aici, nu am nimic de zis”.

Sperăm să vă fie de folos.

(Foto: descriptiv / Sursa: Facebook – Vlad Stroescu)

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Un comentariu

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3