Kaia 930 x 120

nicosss

Nicolescu a venit la DNA insotit de cardiolog

Constantin Nicolescu a venit la DNA Piteşti, însoţit de avocatul său şi de un medic cardiolog, pentru a-i fi prezentate învinuirile într-un nou dosar privind fraude cu fonduri europene,

La intrarea în sediul DNA, Nicolescu le-a spus jurnaliştilor că este „puţin în convalescenţă”. „Sper ca după tratament să fie mai bine. Probabil că astăzi m-au chemat să semnez documentul pentru că data trecută nu am reuşit. Dacă aş şti ce s-a întâmplat data trecută, v-aş spune, dar nu ştiu pentru că este ceva ce nu poate fi controlat. Eu am crezut că sunt calm şi pot să primesc vestea, dar se pare că nu am reuşit. Deocamdată în dosar sunt învinuit, nu ştiu ce argumente au dumnealor, eu trebuie să răspund la întrebări. Nu pot să spui după o asemenea situaţie că eşti bine, sper să rezist. Poate că aşa e soarta. Dacă ar fi după medici ar trebui să stau liniştit, dar nici ei nu pot să stăpânească situaţia după şocul nervos, cerebral pe care l-am avut. Nu mă retrag de la Consiliul Judeţean. Sper ca după tratament să fie mai bine, acum sunt puţin în convalescenţă”, a declarat şeful CJ Argeş, potrivit Mediafax.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost chemat, în urmă cu două săptămâni, la DNA Piteşti, fiind citat de procurori pentru a-i fi prezentate învinuirile într-un nou dosar privind fraude cu fonduri europene. La scurt timp după ce a ajuns în faţa procurorilor, lui Constantin Nicolescu i s-a făcut rău, iar medicii au fost solicitaţi prin 112 să vină la sediul DNA. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş a fost diagnosticat cu „sindrom coronarian acut”.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Piteşti au început urmărirea penală faţă de Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, şi a altor 11 persoane, pentru fraudarea unui fond PHARE de peste 1,2 milioane de euro, obţinut în 2006.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că „în cursul lunii martie 2009 Consiliul Judeţean Argeş, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedură de achiziţie publică prin licitaţie deschisă ce avea ca obiect reabilitarea unui  pod (localitatea Căteasca) afectat de inundaţii. Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră şi de mediu afectate de inundaţiile din perioada aprilie – mai şi iulie – august 2005. Pentru a accesa banii europeni, funcţionari din cadrul CJ Argeş au atestat în cererea de finanţare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundaţii, deşi ele fuseseră avariate anterior, aşadar nu erau eligibile pentru proiectul respectiv. Cererea de finanţare a fost semnată de învinuiţii Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi de primarul comunei Căteasca, Oprescu Corneliu. În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare, în anul 2006 a fost încheiat respectivul contract de finanţare, existând indicii că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 1.224.083,64 euro cu titlu de finanţare nerambursabilă de tip PHARE”.

DNA mai precizează că „în cursul anului 2009, în urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Argeş, contractul de reabilitare a podului a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale ZEUS S.A., în condiţiile în care iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu. Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 3.779.787,8 lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeş.

Lucrările de construcţie au fost executate de către SC ZEUS S.A. şi  SC DRACONES CONSTRUCT GRUP SRL Piteşti, cea din urmă având ca asociatun afin al preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, respectiv ginerele acestuia.Mai mult, furnizor de bunuri pentru construcţia lucrării era SC SETRO METAL GROUP SA Câmpulung, firmă controlată de asemenea, de o rudă apropiată a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş,

Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziţie complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judeţean Argeş a atribuit aceleiaşi firme,  SC ZEUS S.A, un contract în valoare de  4.973.065,75 lei,  pentru presupuse lucrări suplimentare la acelaşi pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010.

În cursul anului 2009, Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mită de la Dobre Grigore, acţionar majoritar şi administrator al SC ZEUS S.A., un spaţiu comercial situat în municipiul Piteşti, în suprafaţă de peste 300 mp, în valoare de 447.000 lei. Pentru a disimula infracţiunea de corupţie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare.

Atât în cursul procedurii  de licitaţie publică, dar şi în faza de derulare a contractului au fost falsificate mai multe înscrisuri ( dispoziţii de şantier, referate de necesitate, procese verbale etc)”, se mai arată în comunicatul DNA.

La data de 11 septembrie 2012, celor 12 învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. Faţă de Mercea Codruţa-Lavinia, Nicoară Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana Mioara, Bocioacă Sabina-Elena, Florescu Aurelia-Mirela, Dobre Cristina, Stancu Olga procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile, iar faţă de Pletoiu Ecaterina şi Dobre Grigore măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

Preluare RTV.NET

555×222  MAIA
Pizza Sapori Italia 570 90