Kaia 930 x 120

furt de lemne

Administratorul unei societăți, reținut de polițiști pentru furt de lemne

Activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni, în mod curent, și vor continua în perioada următoare.

Citiți și: Mafia lemnului acționa în văzul tuturor, în Argeș. Cum operau hoții, cu ajutorul pădurarilor

Astfel, în ziua de 10 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de arbori, conform art. 107 și 109 din Legea 46/2008, și au reținut un bărbat de 44 de ani, din Berevoești.

Conform IPJ Argeș, din cercetări, s-a stabilit că în cursul lunii ianuarie a.c., reprezentanții unui agent comercial cu activitate în domeniul exploatării de material lemnos, la solicitarea bărbatului în cauză, având calitatea de administrator al societății, ar fi doborât, fără respectarea regimului silvic, un număr de 20 de arbori, din specia stejar, din fondul forestier de pe raza localității Merișani, UP I Tutana.

Citiți și: Argeş: Se fură „ca-n codru”. Sancţiuni de zeci de mii de lei aplicate de poliţişti

Ulterior, cu participarea aceluiași bărbat, materialul lemnos rezultat din tăierea arborilor, ce nu aveau aplicată marcă silvică, a fost însușit de către cei în cauză.

Valoarea prejudiciului cauzat este de aproape 105.000 lei.

După administrarea probatoriului, bărbatul de 44 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori sub forma instigării, conform art. 46 din Codul Penal raportat la art. 107 din Legea 46/2008, respectiv de furt de arbori, conform art. 109 din Legea 46/2008, a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere luare a unei măsuri preventive.

De asemenea, mai multe persoane care au tăiat sau transportat material lemnos fără respectarea normelor silvice au fost sancționați de polițiști.

SANCȚIUNILE PENTRU DELICTELE SILVICE

Sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei, pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

Foto descriptiv: Stiri Targoviste, Dambovita

New Profesional Consult-555×222
570 X 90 POSADA 3