Kaia 930 x 120

cazuri de varicelă

Un virus cunoscut a reapărut în România: „Dă forme cât se poate de severe!”

Un cunoscut virus a reapărut în România după doi ani de pauză. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel atrage atenția asupra acestui lucru și spune că suntem într-o plină etapă evolutivă a epidemiei cu acest virus.

Este vorba despre apariția primelor cazuri de varicelă, la Timișoara.

„Au început celelalte virusuri să apară pe panoplia patologiei uzuale. (…) A apărut şi virusul varicelo-zosterian şi aşa se face că suntem într-o plină etapă evolutivă a epidemiei cu acest virus şi cei care sunt afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii, adultul tânăr. 

Vreau să aduc la cunoştinţă tuturor că există vaccin antivaricelos, care este foarte bun şi care trebuie făcut, pentru că varicela la adult dă forme cât se poate de severe, inclusiv pneumonie hemoragică. 

Şi în contextul actual de COVID să uneşti astfel două virusuri cu agresiune directă asupra plămânului nu este un lucru foarte bun”, a atenţionat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat.

Cunoscută drept boala copilăriei, varicela poate fi periculoasă dacă apare la adulţi. Dacă boala apare însă la adulţi vaccinaţi în copilărie, ea va avea o formă uşoară.

CE ESTE VARICELA ȘI CUM APARE

Varicela este o boală infecţioasă acută, extrem de contagioasă, cauzată de virusul varicelozosterian, care se manifestă prin erupţie veziculară, apărută în valuri, însoţită de manifestări generale uşoare (febră, dureri de cap, dureri musculare, secreţii nazale), potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Sursa de infecţie o constituie bolnavii de varicelă sau de herpes zoster care sunt infecţioşi prin secreţiile respiratorii superioare, dar şi prin secreţiile elementelor veziculare proaspete tegumentare şi prin cele ale leziunilor mucoaselor.

Transmiterea se face pe cale respiratorie prin picături de secreţie nazofaringiană răspândite aerogen sau prin aerosoli contaminaţi cu secreţii de la nivelul veziculelor rupte sau mai rar prin obiecte proaspăt murdărite cu secreţii ale mucoaselor sau leziunilor tegumentare.

Prevenirea bolii se face prin vaccinare.

„MASCA AR TREBUI SĂ FIE OBLIGATORIE PENTRU URMĂTOARELE 6-9 LUNI DE ZILE”

Prof. dr. Streinu Cercel îndeamnă oamenii să poarte în continuare masca de protecție, spunând că este un accesoriu obligatoriu.

„Trebuie să luăm aceste lucruri cu măsură şi să nu considerăm că pandemia s-a terminat. Nu s-a terminat. 

Ea îşi vede în continuare de treabă şi ca atare, după părerea mea, masca ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu pentru următoarea perioadă de timp, pe care eu o definesc în momentul de faţă ca fiind de circa 6 luni, dacă nu chiar 9 luni de zile”, a declarat Streinu Cercel.

Sursă: Antena3

Foto descriptiv: Digi24

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
570 X 90 POSADA 3