- Publicat de: ePitești
- 12-09-2024, ora 12:52
- Știri, Știri
190 de muncitori fără forme legale depistați pe șantierul autostrăzii!
190 de muncitori fără forme legale depistați pe șantierul autostrăzii!
Citiți și: Argeș! Inconștiență maximă! A băut și s-a urcat la volanMinisterul Muncii și Solidarității Sociale, condus de către ministrul Simona Bucura-Oprescu, anunță că Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău a descoperit 190 de muncitori care lucrau fără contracte legale pe șantierul Autostrăzii A7, lotul 3, în zona Stîlpu.
Firma angajatoare, înființată în 2024, a fost sancționată cu o amendă de 200.000 de lei, cea mai mare sumă prevăzută de lege pentru astfel de încălcări.
Citiți și: Argeș. Mesaj deosebit de important de la Apă-Canal: Se întâmplă între 4 și 7, luna aceastaÎn plus, s-au impus măsuri obligatorii, precum încheierea contractelor individuale de muncă și plata contribuțiilor sociale.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat riscurile muncii nedeclarate și a promis intensificarea controalelor.
190 de muncitori fără forme legale depistați pe șantierul autostrăzii!
Conform unui comunicat de presă al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale:
Inspecția Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău, a desfășurat o serie de acțiuni de control pe parcursul mai multor zile pe șantierul Autostrăzii A7.
Controlul a dus la identificarea a 190 de persoane care lucrau fără contract individual de muncă pentru o firmă înființată de 2024.
„Cei care acceptă să lucreze fără forme legale trebuie să înțeleagă riscurile la care se expun, neavând acces la protecție socială, pensie sau asigurări de sănătate.
Vom intensifica verificările și controalele pentru a proteja drepturile lucrătorilor și a asigura respectarea legislației în domeniul muncii”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
„În momentul verificărilor, lucrătorii care desfășurau activități fără forme legale au încercat să fugă pe câmp.
Fiind identificați ulterior de echipajele de jandarmi venite în sprijinul nostru.
Aceste încălcări constituie o încălcare a prevederile Codului Muncii, conform art. 15^1 privind munca nedeclarată.
Pentru aceste nereguli, angajatorul a fost sancționat cu o amendă în valoare de 200.000 de lei, maximumul prevăzut de lege”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector de stat general al Inspecției Muncii.
Pe lângă sancțiunea contravențională s-au dispus măsuri obligatorii.
Printre care încheierea contractelor individuale de muncă și înregistrarea acestora conform legii.
Precum și plata contribuțiilor sociale și a salariilor pentru perioada lucrată de angajați.
Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.