Atenție, șoferi! Poliția îți poate imobiliza mașina!
Atenție, șoferi! Poliția îți poate imobiliza mașina!
Citiți și: Permis Categoria B în 2025: Ce vehicule conduci legal în România și Schengen?Poliția are dreptul să imobilizeze mașina în mai multe situații specificate de legislația rutieră actualizată.
Aceste măsuri sunt luate pentru a preveni pericolele la adresa siguranței rutiere.
Citiți și: Codul Rutier 2025. Obligație pe drumurile cu mai multe benzi pe sensȘi pentru a aplica sancțiuni în cazul încălcării unor norme grave de circulație.
Situații în care poliția poate imobiliza mașina:
– Vehicul neînmatriculat sau cu număr fals: Dacă vehiculul nu este înregistrat legal sau are plăcuțe false ori lipsă.
– Deficiențe tehnice periculoase: Dacă vehiculul are deficiențe grave la sistemul de frânare sau direcție, sau dacă afectează drumul public ori mediul.
– Transport neconform: În cazul în care se încalcă regulile de transport al mărfurilor periculoase, al depășirii gabaritului sau masei permise.
– Infracțiuni legate de vehicul: Dacă vehiculul este asociat cu o infracțiune.
– Șofer sub influența alcoolului sau drogurilor: Șoferul este sub influența substanțelor interzise și nu poate fi asigurată conducerea vehiculului de o altă persoană.
– Refuzul testării pentru alcool sau droguri: Șoferul refuză sau nu poate să se supună testării pentru determinarea consumului de alcool sau substanțe psihoactive.
– Nerespectarea timpilor de conducere și odihnă.
– Fapte penale comise de șofer sau pasager: Dacă șoferul sau unul dintre pasageri săvârșește o infracțiune sau este căutat de autorități.
Cum poate fi revocată imobilizarea vehiculului:
– Decizia organului judiciar: Imobilizarea poate fi revocată de către organul judiciar competent în cazurile legate de vehicule neînmatriculate, cu număr fals, sau implicate în infracțiuni.
– Înlăturarea stării de pericol: În cazul încălcării regulilor de transport de mărfuri periculoase, după îndepărtarea pericolului.
– După 24 de ore: Imobilizarea poate fi revocată după trecerea a 24 de ore în situațiile de influență a alcoolului sau a substanțelor psihoactive și în cazurile de refuz al testării.
– Conducere asigurată de o altă persoană: Vehiculul poate fi condus mai departe de un alt pasager sau o altă persoană care va fi testată în prealabil de polițiști pentru a verifica absența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Este important ca șoferii să respecte regulile de circulație și să fie conștienți de aceste măsuri.
În caz contrar, Poliția are autoritatea de a aplica imobilizarea pentru siguranța tuturor participanților la trafic.
Atenție, șoferi! Poliția îți poate imobiliza mașina!
Sursa: Promotor.ro