pizzeria sapori  930 122

scumpiri

Lovitură pentru români! Alimentul nelipsit din bucătării care se va scumpi

Lovitură pentru români! Alimentul nelipsit din bucătării care se va scumpi

Citiți și:  Prețul unui aliment de bază pentru români a crescut semnificativ

Românii se pregătesc pentru o nouă scumpire importantă la un produs esențial din bucătărie: uleiul de floarea-soarelui.

Seceta prelungită din ultimele luni a afectat grav culturile agricole, iar efectele se vor resimți direct la raft. În România, aproximativ 2 milioane de hectare au fost afectate de lipsa precipitațiilor, iar producția de floarea-soarelui a scăzut dramatic.

Citiți și: Cele mai mari scumpiri! Pentru ce plătim cel mai mult la magazin

România raportează cea mai mică producție de floarea-soarelui din ultimii 15 ani, ceea ce duce automat la o creștere a prețurilor.

Lovitură pentru români! Alimentul nelipsit din bucătării care se va scumpi

În ultimele săptămâni, în Portul Constanța prețul a explodat. Tona de floarea soarelui se vinde cu 480 de dolari. Ulterior, aceste creșteri se vor transfera și la raft, direct în sticla de ulei, spun economiștii.

„Anul acest nu se poate vorbi despre o producție pentru că floarea soarelui a fost cea mai afectată cultură în condițiile de secetă excesivă. La floarea-soarelui vor fi prețuri ridicate și implicit vor urma și la cele derivate din ea”, avertizează Constantin Florea, agricultor, conform Antena 3.

Economist, despre scumpirea uleiului: „Vor fi creșteri de preț de 20-30%”

Prețul unei sticle de ulei va crește în următoarea perioadă, avertizează economiștii.

„Cu siguranță vom vedea o creștere de preț la raft, pentru că asta se întâmplă când oferta are de suferit. În general, când apare o problemă de ofertă, aceste creșteri se pot situa la 20-30%, mai ales în perioada de vârf, în iarnă, când consumăm mai mult ulei, dar și când problemele de transport ajung la un cost maxim”, a declarat Cristian Păun, profesor economie, pentru sursa citată.

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI

555×222 grota rece
Pizza Sapori Italia 570 90