930X122 MAIA

money344

Impozitul pe praful de toba

Înţeleg că sistemul de sănătate are nevoie de fonduri suplimentare de circa două miliarde de euro în acest an, dar modernizarea prin prisma micşorării numărului de spitale şi trecerea lor în subordinea administraţiei locale, după părerea mea nu poate fi o măsură anticriză, aşa cum ar zice o vorbă din popor „Măi badie, ne furarăm noi căciula unuia altuia şi rezultatul fuse ioc”.
Cum a început totul ? 
Legată de această temă, aflată în discuţie, cei remuneraţi în baza drepturilor de autor, convenţiilor civile şi contractelor de colaborare ar putea fi obligaţi, din acest an, să plătească CAS pentru aceste venituri. Impunerea de contribuţii de  HYPERLINK „http://www.legislatiamuncii.ro?cs=290408” o „LEGISLATIA MUNCII” t „_blank” asigurări sociale pentru veniturile rezultate de zeci de mii de oameni care lucrează în presa scrisă şi audiovizuală, edituri, teatre şi alte instituţii de creaţie, a fost inclusă printre amendamentele avansate de Consiliul Economic şi Social la proiectul legii unitare a pensiilor, pe data de 25 noiembrie 2009.
„Drepturile de autor, precum şi veniturile primite în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare, sunt venituri rezultate din activităţi profesionale. De aceea trebuie incluse în baza de calcul pentru care se datorează contribuţia de  HYPERLINK „http://www.legislatiamuncii.ro?cs=290408” o „LEGISLATIA MUNCII” t „_blank” asigurări sociale.” Acesta a fost argumentul cu care s-a justifica propunerea de eliminare, dintre tipurile de venituri exceptate.
Pe de altă parte, raportul „Riscuri şi inechităţi sociale în România“, elaborat de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice şi dată publicităţii în luna septembrie a anului trecut, propunea extinderea bazei de impunere a CAS. „Contribuţia procentuală la fondul de  HYPERLINK „http://www.legislatiamuncii.ro?cs=290408” o „LEGISLATIA MUNCII” t „_blank” asigurări nu poate fi mărită, dar se poate extinde categoria veniturilor pentru care se plătesc contribuţii la fondul de pensii“, se afirma la aceea dată în raport. Comisia Prezidenţială mai propunea „creşterea numărului de contributori – la sistemul public de  HYPERLINK „http://www.legislatiamuncii.ro?cs=290408” o „LEGISLATIA MUNCII” t „_blank” pensii – prin atragerea celor care lucrează în agricultură sau ca liber întreprinzători şi care în prezent sunt neasiguraţi, şi prin includerea altor categorii de persoane care au venituri“.
În această perioadă Ministrul Muncii domnul Mihai Şeitan a propus ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare.
Ce va urma ?
Introducerea CAS înseamnă un efort financiar suplimentar pentru angajator, având în vedere că acum contribuţia este de circa 21% din venitul fiecărui colaborator. În aceste condiţii, firmele au două soluţii, ori renunţă la contractele de colaborare, ori micşorează veniturile proporţional cu nivelul impozitelor, iar diferenţa se va acorda “la negru”.
În 2009 s-au închis peste 45 de publicaţii, cele mai multe dintre ele fiind ziare locale, iar unele dintre trusturile media au aplicat şi reduceri salariale între 20% şi 50%. În primele zile ale acestui început de an, şi-au încetat apariţia publicaţiilor precum „Ziua” şi „Gândul”, şi se aşteaptă la un nou val de concedierii.
Anul trecut, artiştii pensionari, şi în acelaşi timp angajaţi ai diferitelor instituţii de cultură, au fost siliţi să aleagă între salariu şi pensie dacă veniturile le depăşeau o sumă impusă.
Potrivit legislaţiei aflate în vigoare, nu se plăteşte CAS pentru sumele reprezentând drepturi de autor, venituri primite în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare, diurna de deplasare şi delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer, participarea salariaţilor la profit, indemnizaţii de şedinţă pentru consilierii locali şi judeţeni şi prestaţii suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
craciuneanu2002@yahoo.co.uk

HerasMed (555 x 222 px)
HerasMed (570 x 90 px)