- Publicat de: admin
- 21-06-2014, ora 12:19
- Sănătate
ATENȚIE! TOPUL ALIMENTELOR CARE AFECTEAZĂ SMALŢUL DENTAR!
Schimbarea alimentaţiei românilor a venit la pachet cu probleme grave ale danturii, distrugerea smalţului dentar fiind printre cele mai notabile. Expunerea la substanţe acide poate creşte predispoziţia smalţului dinţilor la apariţia eroziunii acide. Însă nu doar sucurile acidulate duc la afectarea danturii, ci şi unele fructe (lămâile, portocalele), sosurile pentru salate și roşiile.
Citiți și: Ce alimente rămân cu prețuri „înghețate” până în 2025!Sucurile, pericol major pentru dinţii copiilor
Băuturile acidulate sunt mai periculoase pentru dinţi decât dulciurile. Ele erodează smalţul dinţilor, mai ales dacă sunt consumate zilnic. De fiecare dată când iei o înghiţitură de suc, zahărul împreună cu bacteriile din cavitatea bucală formează acid. Acest acid slăbeşte smalţul şi, în timp, duce la formarea plăcii bacteriane care cauzează carii. Băuturile acidulate scad şi pH-ul salivei, stimulând dezvoltarea bacteriilor şi a eroziunii dentare. Inclusiv băuturile acidulate fără zahăr sunt periculoase. Pe cât posibil, copiii trebuie feriţi de astfel de produse, mai ales că au smalţul dinţilor în formare.
Citiți și: Alertă! Aliment cumpărat de toată lumea de Crăciun, cel mai nociv de pe piață!Atenţie la citrice!
Persoanele care sunt la dietă şi consumă multe salate şi legume fibroase trebuie, de asemenea, să fie atente. Oţetul din salată distruge smalţul. La fel şi lămâile şi portocalele. Este bine să nu exageraţi cu astfel de produse. Alimentele cu cel mai ridicat conţinut de acid sunt sucul de lămâie, vinul, băuturile energizante, apa minerală, băuturile carbogazoase, portocalele, prunele, ceaiul rece îndulcit, căpșunile, sucul de grepfruit, oțetul, sucul de mere şi roșiile. (Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)