930×122 CAPRA 5

alimente

ATENȚIE! TOPUL ALIMENTELOR CARE AFECTEAZĂ SMALŢUL DENTAR!

Schimbarea alimentaţiei românilor a venit la pachet cu probleme grave ale danturii, distrugerea smalţului dentar fiind printre cele mai notabile. Expunerea la substanţe acide poate creşte predispoziţia smalţului dinţilor la apariţia eroziunii acide. Însă nu doar sucurile acidulate duc la afectarea danturii, ci şi unele fructe (lămâile, portocalele), sosurile pentru salate și roşiile.

Citiți și: Alertă! Alimente care te pot trimite la spital de 1 Mai

Sucurile, pericol major pentru dinţii copiilor

Băuturile acidulate sunt mai periculoase pentru dinţi decât dulciurile. Ele erodează smalţul dinţilor, mai ales dacă sunt consumate zilnic. De fiecare dată când iei o înghiţitură de suc, zahărul împreună cu bacteriile din cavitatea bucală formează acid. Acest acid slăbeşte smalţul şi, în timp, duce la formarea plăcii bacteriane care cauzează carii. Băuturile acidulate scad şi pH-ul salivei, stimulând dezvoltarea bacteriilor şi a eroziunii dentare. Inclusiv băuturile acidulate fără zahăr sunt periculoase. Pe cât posibil, copiii trebuie feriţi de astfel de produse, mai ales că au smalţul dinţilor în formare.

Citiți și: Ajutor important de la stat pentru români înainte de Paște!

Atenţie la citrice!

Persoanele care sunt la dietă şi consumă multe salate şi legume fibroase trebuie, de asemenea, să fie atente. Oţetul din salată distruge smalţul. La fel şi lămâile şi portocalele. Este bine să nu exageraţi cu astfel de produse. Alimentele cu cel mai ridicat conţinut de acid sunt sucul de lămâie, vinul, băuturile energizante, apa minerală, băuturile carbogazoase, portocalele, prunele, ceaiul rece îndulcit, căpșunile, sucul de grepfruit, oțetul, sucul de mere şi roșiile. (Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90