Kaia 930 x 120

spital

Spitalele nu sunt acreditate!

Pitesti. 26 aprilie 2010.
Niciun spital din Arges nu este acreditat sa functioneze si nimeni nu poate stii daca serviciile medicale sunt conforme cu standardele aflate in vigoare. Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, infiintata in ianuarie 2009, nu a reusit sa evalueze si sa acrediteze niciun spital pana in prezent, intrucat aceasta Comisie nu poate functiona din lipsa unei semnaturi. Asa se face ca niciun spital din tara nu a fost acreditat, iar calitatea serviiciilor medicale si gradul de pregatire al cadrelor vor ramane in continuare o variabila.

La fel ca si in celelalte state dezvoltate din lume, in iunie 2009, in Romania au fost stabilite standardele pentru creditarea spitalelor, iar aceasta Comisie Nationala avea puterea sa decida daca actul medical dintr-un anume spital se desfasoara in conformitate cu legislatia romana si cu cea europeana. Insa pentru a deveni functionala, Comisa Nationala de Acreditare a Spitalelor mai are nevoie numai de semnatura ministrului Sanatatii pe ordinul de intrare in vigoare, semnatura pe care o asteapta din februarie 2010. Comisia are in acest moment fonduri europene accesate in valoare de milioane de euro care nu pot fi insa utilizate.
Chiar daca ar fi functionala, Comisia nu ar avea dreptul sa inchida vreun spital, ci numai sa evalueze calitatea serviciilor medicale de acolo si calitatea institutionala si administrativa. Pana cand aceasta Constitutie a actului medical va fi aprobata si in tara noastra, iar ea va fi aplicata de catre aceasta Comisie Nationala, in spitale viata pacientului va fi in continuare in pericol, asa cum realitatea ne-o dovedeste aproape zilnic.

555×222  MAIA
570×90 MAIA