Kaia 930 x 120

taran_piata

Ordonanta de fiscalizare a leusteanului, in ceata

Teoretic, incepand cu 26 aprilie, doar persoanele fizice autorizate (PFA) mai pot ocupa tarabe in piete pentru a-si vinde marfa. Masura – reglementata printr-o ordonanta de Guvern ale carei prevederi sunt neclare si pentru autoritati – ar avea darul de a-i pune in avantaj pe intermediarii din piete, producatorii fiind aproape exclusi din „lantul” comertului in piete. Noroc – am putea spune – ca ordonanta este inca neclara si ca autoritatile s-au sesizat si ar dori modificarea ei.

Potrivit ordonantei de urgenta 44/2008 adoptata de Guvernul Tariceanu, incepind de ieri producatorii agricoli nu mai pot vinde produse in piete daca nu sunt inregistrati ca persoane fizice autorizate. Pe langa aceasta, cei care vand in piata ceapa si marar trebuie sa inregistreze „tranzactiile” in case de marcat si sa stampileze bonul fiscal. In pietele din municipiul Pitesti, insa, taranii inca nu s-au conformat. Ei spera ca ordonanta sa fie modificata rapid si sa fie lasati sa vanda in continuare fara a intruni conditiile prevazute acum.

Procedura inregistrarii ca persoana fizica autorizata este destul de costisitoare, cheltuielile ajungand la aproximativ 300 de lei. Numai documentatia care trebuie depusa la Oficiul Registrului Comertului costa 160 de lei, aici regasindu-se eliberarea unui cazier fiscal, verificarea denumirii firmei si rezervarea acestuia, certificat constatator, obtinerea codului unic de inregistrare si plata taxei de inmatriculare. De asemenea, cel care vrea sa se inregistreze ca PFA trebuie sa isi mai achizitioneze un registru de control, registru jurnal de incasari si plati si un registru inventar, dupa care trebuie sa isi faca o stampila care costa aproximativ 100 de lei.

Dorin Falca, seful Finantelor Publice Arges, ne-a declarat ca la mijloc ar fi vorba de o neintelegere. „Din cate stiu, nu este nimic oficial. Este o discutie legata de taxarea celor care fac importuri de legume si fructe, nu a producatorilor”, ne-a declarat Falca. „Noi nu am primit nimic oficial in acest sens. Probabil insa ca nu o sa ni se mai permita sa inchiriem mese la cei care nu fac dovada ca au casa de marcat, PFA. Asteptam precizari”, ne-a declarat, la randul sau, Romi Becheanu, seful Pietelor din Pitesti. „Eu cred ca este vorba de o intepretare gresita a ordonantei care se refera la cei care au PFA-uri si trebuie sa le preschimbe. Cred ca la mijloc este vorba de o confuzie”, ne-a declarat Iuliana Marinescu, seful Oficiului Registrului Comertului Arges. Confuzie sau nu, ordonanta respectiva a starnit multa agitatie si multe in randurile producatorilor care si asa abia isi duce traiul de pe o zi pe alta, in conditiile in care sprijinul statului pentru ei este aproape zero, multe subventii fiind eliminate.

{loadposition inside}

 

Eurial 555 x222
eurial 570×90