- Publicat de: admin
- 30-11-2010, ora 19:17
- Tehnologie
Cum sa iti cumperi un televizor HD
Economia merge prost. Dar, ati reusit sa puneti ceva bani deoparte pentru a cumpara multdoritul televizor HD de sarbatorile de iarna. Va pregatiti sa luati magazinele la picior in cautarea celei mai bune oferte si nu stiti sa va descurcati cu atatea caracteristici tehnice din care nu intelegeti nimic, la fel de sigur este ca si majoritatea vanzatorilor din magazin nu vor sti sa va dea o informatie cu adevarat relevanta.
Asa ca in acest articol o sa incercam sa facem un mic compediu de cumparare HDTV care sa va transforme intr-un fel de mic Guru al televizoarelor plate.
1. Cerceteaza online si testeaza
Vezi si viziteaza site-uri straine mari dedicate acestui lucru precum HD Guru sau CNet. Vezi ce spun baietii de acolo. Alege doua- trei televizoare care sunt potrivite bugetului tau, dupa care du-te si cauta-le in magazin. Cere telecomanda de la vanzator si joaca-te cu ele. Nu cumpara ceva fara sa testezi.
2. Uita-te la contrast
Este unul din cele mai importante lucruri la un televizor HD. Nu te lasa pacalit de abureli precum rate de contrast de 1.000.000:1 sau contrast dynamic, nici macar nu exista echipament sa testezi asa ceva. Ceea ce trebuie sa faci este sa verifici negrul. Albul nu este o problema pentru televizoarele HD din ziua de azi, dar negrul da probleme. Cum verifici? Simplu. Astepti sau ceri sa se afiseze pe ecran o scena intunecata, iti pui mainile pe ecran de-o parte si de alta caus, si incerci analizezi o bucata de ecran fara a fi deranjat de o sursa de lumina exterioara. Cum arata? Straluceste? Este de-a dreptul neagra? Cum are tranzitia de la lumina la intuneric? Se face frumos gradat, sau este dura, doar din cateva trepte de culoare?
O sa vreti sa aveti nuante de negru bogate si intunecate, nu un gri spalacit, si cu tranzitii spre alb frumoase, nu urate.
Plasmele stau mai bine la capitolul contrast, dar LCD-urile luminate cu LED le ajung din urma. Insa cum ledurile sunt mai scumpe, veti face o afacere mai buna cumparand o plasma.
3. Se vede dintr-o parte
Testul unghiului de vedere este destul de usor. Va puneti in fata televizorului pe centru, apoi faceti pasi catre stanga sau dreapta si observati daca imaginea se schimba si cat se schimba, daca televizorul este privit din lateral. Daca ati facut doar un pas-doi si culorile s-au schimbat, este grav. Cauta un televizor ale carui culori sa se vada cat mai apropiat din lateral cu cele din centru. De obicei tot plasmele stau mai bine la capitolul asta, si la mai putin bani. LCD-urile pe neon stau mai prost decat cele pe LED, iar televizoarele bazate pe videoproiectie sau pe laser, au si ele o problema de stralucire pierduta din lateral.
4.Cum verifici rezolutia statica
Rezolutia statica este destul de greu de verificat prin teste, dar puteti sa ochiti un televizor cu rezolutie buna uitandu-va la detalii. Intr-o imagine ca in cea de mai sus, de exemplu, daca televizorul este prost, nu o sa vedeti dungile. Daca nu aveti o imagine de genul asta, uitati-va la imagini in detaliu in care apar fire de par. Puteti vedea fiecare fir? Se vad clar? Daca da, este probabil un televizor cu rezolutie statica buna.
5. Se vede bine la fotbal sau rezolutia de miscare
Rezoluta de miscare conteaza mult daca esti un fan al fimelor de actiune sau te uiti mult la sport. Este deasemenea usor de verificat. Pune un meci de fotbal. Poti sa distingi picioarele jucatorului cand alearga? Sau vezi doar o chestie in ceata? Daca vezi in ceata e rau.
La capitolul asta, tot plasmele stau mai bine, dar LCD-urile cu peste 120 Hz frecventa le ajung din urma. Problema este ca cele din urma costa aproape dublu.
6. Nu credeti toate miturile
Cele mai tari televizoare sunt cele cu LED!
Fals. LED-urile nu sunt o alta tehnologie. LED-urile sunt panouri LCD care sunt iluminate cu LED-uri in loc de neoane. Performanta lor depinde clar de calitatea LCD-ului.
Plasmele sunt proaste si raman impresionate cu imagine.
Fals sau partial adevarat. Plasmele de generatie noua nu mai au problema impresionarii, ba chiar poseda rate de contrast si calitate a imagine superioara majoritatii televizoarelor LCD LED. Chiar, mai mult, cele mai bune televizoare 3D sunt cele cu plasma.