930 x122 grota rece

Arges

SALARIAȚII ARGEȘENI ÎȘI RECLAMĂ PATRONII: „NU SUNTEM SCLAVI!”

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș primește numeroase reclamații referitoare la neacordarea de către patroni a repausului săptămânal obligatoriu pentru angajați. Salariații, cei mai mulți sub puterea anonimatului, se plâng că sunt tratați de angajatori ca niște sclavi, refuzându-li-se dreptul la odihnă.

Citiți și: Accident cu un TIR și 2 mașini! O persoană este rănită

ITM precizează că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

Potrivit Inspectoratului, dacă în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii repausul poate fi acordat şi în alte zile, stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. Într-o astfel de situaţie salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

Citiți și: Grav accident rutier ACUM! Două mașini sunt „praf”

În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal pot fi acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă care nu poate depăşi, însă, 14 zile calendaristice, cu autorizarea ITM şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor. ITM informează că într-o astfel de situaţie salariaţii au dreptul la dublul compensaţiilor acordate în cazul muncii suplimentare.

Angajatorii care nu respectă aceste obligații riscă amendă de la 1.500 la 3.000 de lei. (Foto: evz.ro)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Un comentariu

  • ana spune:

    Sa reclame cu mai multa hotarare ca au luat-o rau de tot astia . Cum sa faci program de luni pana luni de dimineata pana seara si sa-i dai omului salariul minim pe conomie

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90