930X122 MAIA

experimentul

ZIUA PORŢILOR DESCHISE LA FOSTA ÎNCHISOARE DIN PITEŞTI

Fosta închisoare comunistă din Piteşti îşi deschide porţile pentru publicul larg în ziua de marţi, 21 iulie, la ora 10, cu prilejul cursurilor Şcolii de Vară „Fenomenul Piteşti”.

Citiți și: Povestea care a adus bucurie și magie în Pitești!

La eveniment vor participa reprezentanţii organizatorilor, foşti deţinuţi politici trecuţi prin închisoarea Piteşti şi rude ale acestora, precum şi studenţii selectaţi pentru a participa la cursurile celei de-a patra ediţii a Şcolii de Vară. În aceeaşi seară, de la ora 21, va fi proiectat în curtea fostei închisori documentarul „7 cuvinte”, un film despre viaţa părintelui Gheorghe Calciu, în prezenţa regizorului Andrei Negoiţă.

Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti”, aflată în acest an la cea de a IV-a ediţie, se va desfăşura în Piteşti între 20 și 24 iulie şi va cuprinde prelegeri ale unor istorici şi cercetători ai trecutului recent, dar şi ale unor personalităţi recunoscute în special în rândul tinerilor: Liviu Pleşa (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), Alin Mureşan (Centrul de Studii în Istorie Contemporană), Stelian Crăciun (Cedry2k) și Andrei Fântână (membru al formaţiei „Robin and the Backstabbers”). Accesul la prelegeri este rezervat studenţilor selectaţi pentru participare.

Citiți și: Incendiu la un stâlp electric în centrul Piteștiului: Panică printre trecători

Programul zilei de marţi, 21 iulie, care include o vizită la fosta închisoare Piteşti, este adresat publicului larg, după cum urmează:
Orele 10-11 – Vizită la fosta închisoare Piteşti
11-11:30 – Slujbă de pomenire a victimelor
15-17 – Interviu cu Gheorghe Plop (fost deţinut politic) în Camera 4-spital
21-22:30 – Proiecţie de film în aer liber, „7 cuvinte”, în prezenţa lui Andrei Negoiţă.

Şcoala de Vară este organizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în colaborare cu Fundaţia „Konrad Adenauer” România, Fundaţia „Sfinţii Închisorilor” şi www.fenomenulpitesti.ro.

„Fenomenul” sau „Experimentul Piteşti” s-a desfăşurat între noiembrie 1949 şi decembrie 1951 în mai multe închisori din România comunistă (în principal în Piteşti şi Gherla, dar şi la Canal, Târgu Ocna ori Braşov). El consta în distrugerea fizică şi morală a tinerilor închişi în penitenciare prin combinarea celor mai crude şi inumane metode de tortură fizică şi psihologică, aplicate de către alţi colegi deţinuţi.

Kaia 555×222
Pizza Sapori Italia 570 90