Kaia 930 x 120

Boureanu

Boureanu: „Opțiunea mea este un premier politic”

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu vorbește într-un interviu acordat „Adevărul” despre reforma care ar trebui făcută la nivelul partidului. Deputatul PDL de Pitești Sud susține că decizia schimbării lui Emil Boc de la șefia Guvernului se va lua după Congresul partidului, declarând că opțiunea sa și după acest eveniment va fi tot un premier politic, și nu tehnocrat. 

 

La cine vă referiţi când vorbiţi despre „corupţii” din partid?

Nu mă refer la cineva personal. Ci la primarii de la toate partidele, care au zeci de plângeri penale şi procese, unele dintre ele plecate şi de la o simplă ceartă între vecini. Nu putem face politică numai prin regulamente în partid. Să aplicăm şi ce avem. Dacă avem un primar sau parlamentar în cazul căruia un judecător a dat cu ciocanul în masă, să ne asumâm şi să-l excludem din partid. Pe de altă parte, eu cred că tema este prea mult folosită pentru că acest grup şi-a dorit mult o platformă şi nu i-am văzut că au ceva de spus pe alte zone mult mai importante în percepţia publică legate de imaginea partidului şi mă refer aici la zona legată de economie şi competenţă, reforma administraţiei.

Pe zona de competenţă, care ar fi punctele vulnerabile ale partidului?

Aş vrea să dau exemplul a doi oameni „de vârf”, care şi-au asumat imediat anumite persoane, în momentul anumitor atacuri asupra partidului. Este vorba despre Vasile Blaga care a ieşit public şi a spus -mi l-am asumat pe şeful Vămii, a fost propunerea mea şi premierul Emil Boc, care şi-a asumat componenţa Corpului de Control. Dar, în rest, am văzut adesea numeroase numiri care, în momentul în care au intrat într-un scandal public, a dispărut persoana sau organizaţia care şi l-au asumat. Oricum, eu nu zic că toţi oamenii numiţi de PDL sunt perfecţi, dar îi invit şi pe ceilalţi, de la celelalte partide ca, în momentul în care vor ajunge la guvernare, să procedeze în acest fel. Este pentru prima oară când are loc un astfel de cutremur la nivelul Vămii.

Vorbeaţi în termeni laudativi despre actualul premier. Se vorbeşte însă despre schimbarea lui din funcţie, iar preşedintele Băsescu a spus că discuţiile vor fi reluate după congresul UDMR, care s-a consumat. Cum vedeţi această situaţie?

Preşedintele a mai spus un lucru -trebuie să fie o decizie a partidului şi este normal să fie aşa. Personal, cred că o discuţie clară şi, eventual, o decizie ar trebui să aibă loc după Congresul PDL, pentru ca noul premier să aibă întreaga susţinere a noii conduceri. Sau, eventual, o rămânere a lui Emil Boc la Palatul Victoria să se bucure de susţinerea Congresului. Eu îl laud pe Boc pentru ce şi-a asumat ca om politic şi chiar ca şi persoană, punându-şi cariera politică, imaginea publică pe masă pentru nişte reforme radicale. Discuţia care se poartă este dacă avem nevoie de un premier nou, care să vină cu un suflu nou pe zona de credibilitate, dar şi pe zona de expertiză economică sau putem merge mai departe cu acelaşi premier politic şi cu un vicepremier pe zona economică. Sau mergem de la capăt cu un premier nou, politic şi vedem ce se întâmplă. Dezbaterea este deschisă.

Care este însă opţiunea dumneavoastră legată de acest subiect?

Opţiunea mea este un premier politic. Cred că în astfel de momente un premier tehnocrat înseamnă o pasare de responsabilitate. Decizia de a rămâne sau nu premier preşedintele Boc, eu cred că se va lua după Congres.

La fel se va întâmpla şi cu decizia referitoare la decuplarea funcţiei de preşedinte de partid de cea de premier?

Eu nu susţin acest lucru, nu susţin ca un partid politic să-şi pună în statut, să se ascundă din nou după un aliniat în statut, luarea unei decizii aşa importante. Nu birocraţia îmi spune mie cine poate să fie premier şi cine nu, ci decizia politică. În funcţie de moment, se poate decide că avem nevoie de un premier politic, dar partidul poate fi pus în situaţia să fie de acord şi cu un premier agreat de toată lumea, un guvern de uniune naţională. În ceea ce priveşte separarea acestor funcţii, trebuie să discutăm în conducere deschis acest lucru: lăsăm pe cineva la partid care să se ocupe exclusiv de întărirea partidului, de o nouă selecţie de cadre, de pregătirea alegerilor din 2012 sau considerăm că miza primară este premierul şi mergem mai departe cu preşedintele de partid pe această funcţie.

Care ar fi mâna forte despre care vorbiţi?

Prima opţiune ar trebui să fie şi mâna forte care să conducă Guvernul. Oricum, pentru preşedinte de partid, soluţia a doua, Vasile Blaga este un candidat care are dreptul să-şi dorească acest lucru, care are capacitatea să conducă un partid şi care are şi foarte mulţi susţinători. Asta nu însemană că nu putem ajunge la o soluţie în care actualul premier să rămână preşedinte de partid. Ar fi însă bine şi pentru PDL şi pentru stabilitatea guvernamentală să se ajungă la o soluţie negociată. Trebuie să se evite un Congres cu vărsări de sânge. Până la urmă, Vasile Blaga şi-a făcut bine treaba ca secretar general al partidului, ca ministru de Interne, dar şi Boc ca preşedinte de partid şi premier. Nu văd de ce nu ar merge în aceeaşi echipă. Mai sunt şi Ghoerghe Flutur, Adriean Videanu, Elena Udrea şi chiar şi cei din echipa reformiştilor, care s-ar putea regăsi în noua conducere.

Soluţia Boc -premier şi Blaga -preşedinte de partid vi s-ar părea oportună?

O astfel de soluţie ar strânge foarte mulţi dintre susţinătorii partidului. Dar să nu uităm că oamenii politici au şi orgolii şi dorinţe, unii poate-şi doresc mai mult şi se poate ajunge oricând şi la o confruntare între cei doi şi ceilalţi care şi-au arătat interesul.

Spuneaţi că decizia privind premierul trebuie luată de partid, dar să nu uităm şi de intervenţiile preşedintelui care i-a convocat pe liderii PDL la discuţii pe marginea acestui subiect.

Decizia este a partidului, dar cea de numire a premierului îi revine preşedintelui. De aceea mi se pare ipocrită poziţia celor care se întreabă de ce preşedintele vine să discute cu partidul de guvernământ. Aceasta este regula funcţionării oricprei societăţi democratice. Pentru a-şi realiza obiectivele promise cân a fost ales, Băsescu are nevoie de coerenţă în actul politic, împreună cu partidul şi coaliţia de guvernământ. Aceste întâlniri sunt normale.

A existat într-adevăr acel vot pentru desemnarea unui premier tehnocrat?

Eu nu am participat, dar nu cred că a existat un vot. Deocamdată, până la Congres, nu cred că vor exista mişcări bruşte.

Nu vor mai avea loc întâlniri cu Traian Băsescu pe această temă?

Invitaţia este adresată de preşedinte şi s-ar putea s-o mai facă. Cred că o întâlnire ar fi benefică înainte de Congres şi extrem de necesară după.

Sondajele arată că Executivul a atins un prag critic al încrederii -undeva la 8%. Care ar fi soluţia pentru redresarea imaginii Guvernului?

PDL nu are o problemă de percepţie ca partid corupt, ci de partid care a promovat incompetenţa. Fără o creştere economică şi un rezultat palpabil al acţiunilor din ultimii doi ani, nu avem nicio şansă. Dacă se întâmplă acest lucru, restul depinde de capacitatea partidului de a trimite în funcţii de răspundere oameni care să fie capabili să explice măsurile luate. Este clar că în momentul de faţă, Guvernul este ca un motor care lucrează cu şase cilindri din doisprezece. Prima condiţie ca Guvernul să devină credibil este să fie prezent cu oamenii de decizie în faţa cetăţenilor. Să le explice şi să-şi asume măsurile. Din păcate, au existat ezitări la acest capitol.

Nici PDL nu stă mai bine în sondaje.

Este firesc într-un moment de criză. A fost o perioadă extrem de dificilă şi era normal ca partidul de la guvernare să plătească pentru această perioadă. In sondaje însă, cam 70% dintre cetăţeni am văzut că sunt nehotărâţi. Lumea încă aşteaptă rezultatele, nu s-au luat încă deciziile, nu avem alegeri deocamdată. Este ca în proverbul cu drobul de sare. Noi ne vom face treaba până la capăt şi dacă vom scoate România din criză, toată lumea va fi fericită.

Pentru ce funcţie candidaţi în PDL?

Pentru vicepreşedinte.

În echipa cui vă vedeţi activând?

Eu m-aş vedea activând într-o echipă în care să fie cel puţin Emil Boc şi Vasile Blaga. Dar asta nu depinde de mine, la momentul în care vor fi anunţate candidaturile, îmi voi asuma susţinerea pentru echipa din care vreau să fac parte.

O echipă cu Blaga şi Boc, dar condusă de cine?

Discuţiile încă există. Dacă se va decide separarea funcţiilor şi râmâne Boc premier, cred că Vasile Blaga ar fi un foarte bun preşedinte de partid.

Sursa: adevarul.ro

New Profesional Consult-555×222
570 X 90 POSADA 3