930 x122 grota rece

parlamentari11

Interpelarile parlamentarilor argeseni, bob cu bob

De-a lungul timpului, presa din Arges a facut fel de fel de analize a activitatii deputatilor si senatorilor judetului. Cifrele aferente acestora au fost intoarse pe toate fetele. Câte cuvântari in Parlament, câte interpelari, câte initiative legislative. Mai putin a interesat CE anume pun in acele interpelari sau declaratii politice alesii neamului. O analiza mai atenta ne arata ca, de fapt, in cazul multora avem de-a face cu gargara cât cuprinde si cu foarte putina concretete. Pe de alta parte, reprezinta ei cu adevarat interesele judetului? Daca ne aruncam o privire rapida asupra activitatii in cifre a deputatilor si senatorilor argeseni, putem trage concluzii pripite. Ca unii au vorbit mai mult, altii au interpelat mai putin. Importante sunt, evident, si lucrarile din comisiile de specialitate, dar si activitatea lor din teritoriu. Asa ca am mers mai departe si am vrut sa vedem la fiecare ales in parte care sunt subiectele legate de judetul Arges pe care le-au promovat pâna acum in Parlament.

O sa incepem cu recordmanul absolut din punct de vedere al cifrelor si, dupa cum se va vedea, nu numai. Este vorba de liberalul Andrei Gerea, deputat trimis in Parlament de pitestenii din zona de Nord a orasului. Acesta are in dreptul sau 53 de declaratii politice, 64 de luari de cuvânt, 17 propuneri legislative, sustinerea a 15 motiuni si – tineti-va bine! – 440 de intrebari si interpelari! Foarte multe sunt legate strict de judetul Arges: construirea de asezaminte culturale in judet, situatia proiectului caii ferate Vâlcele – Râmnicu Vâlcea, reabilitarea drumului Costesti – Rosiori, peticirea Autostrazii Bucuresti – Pitesti, restaurarea bisericii din Sapata, situatia taberelor scolare din judet sau nevoia reabilitarii unor unitati de invatamânt sunt doar câteva exemple in acest sens.

Un alt deputat cu preocupare pentru lucrurile din judet este social-democratul Mircea Draghici, ales in colegiul Curtea de Arges. 6 motiuni, 15 proiecte legislative, 43 de luari de cuvânt, 34 de declaratii politice, dar si 25 de interpelari si intrebari pentru premier si ministri – iata un palmares deloc de neglijat. Draghici a abordat in Parlament teme legate de industria auto din Arges, situatia spitalului din Curtea de Arges (pentru care a reusit si obtinerea de fonduri), realizarea unui camin cultural la Albesti, necesitatea alocarii de fonduri pentru constructia de cantine sociale in judet, dar si pentru stoparea alunecarilor de teren sau reabilitarea unor drumuri, precum si pentru realizarea unui centru de informatii turistice in zona kilometrului 80 al Autostrazii Bucuresti – Pitesti.

Destul de multe subiecte legate de judetul Arges au avut in interpelarile lor si deputatii Ion Burnei (PSD), Filip Georgescu (PSD) si Radu Vasilica (PSD). Burnei a avut 14 luari de cuvânt (in care l-a elogiat inclusiv pe Nicolae Dobrin sau in care a vorbit despre situatia cadrelor militare disponibilizate din judet), 7 motiuni, 9 intrebari si interpelari, dar si 10 declaratii politice. In cele 6 declaratii politice si tot atâtea intrebari si interpelari, Radu Vasilica a vorbit despre realizarea unei treceri la nivel cu calea ferata in Stefanesti peste linia feroviara Golesti – Câmpulung, despre necesitatea racordarii cu energie electrica a unor gospodarii din Stefanesti, dar si despre problemele locuitorilor din zona Vaii Topologului. In fine, Filip Georgescu s-a legat de soarta Padurii si a parcului Trivale, de situatia comunei Cateasca, dar a si adus in discutie importanta Simfoniei Lalelelor. Deputatul de Topoloveni a adunat participarea la 6 motiuni, 4 intrebari si interpelari, 20 de initiative legislative si 34 de luari de cuvânt in plen.

Desigur, un parlamentar nu este primar. Dar sa nu scoti macar o vorba in plenul Camerei Deputatilor despre locurile pe care le reprezinti in Parlament pare destul de ciudat, ca sa ne limitam doar la atât. In aceasta categorie se inscrie pesedistul Bogdan Niculescu Duvaz (6 motiuni, 7 propuneri legislative, 32 luari de cuvânt – despre impadurirea terenurilor degradate, despre „genocidul social”, etc.) si democrat-liberalii Sorin Buta (18 initiative legislative si o intrebare legata de starea drumului spre Câmpulung), Cristian Boureanu (10 initiative legislative, 6 luari de cuvânt, nimic despre Arges) si Sorin Pandele (2 luari de cuvânt, 36 de proiecte legislative).

In ceea ce priveste situatia de la Senat, aici lucrurile sunt clare. Lider este Serban Valeca de la PSD, cel care are la activ 7 motiuni, 19 interpelari, 38 de declaratii politice, 25 de intrebari, 14 interpelari la primul ministru si 26 de initiative legislative. Temele abordate au variat de la situatia platformei Arpechim pâna la situatia spitalului de la Domnesti ori … mersul trenurilor pe ruta Pitesti – Curtea de Arges. Colegul sau de partid, Constantin Tamaga, are la activ 34 de initiative legislative si 7 motiuni, in timp ce democrat-liberalul Mircea Cinteza are 10 propuneri legislative si o interpelare despre situatia cercetarii din România. In fine, liberalul Mircea Diaconu contabilizeaza 20 de propuneri legislative si 11 declaratii politice despre teme cum ar fi salariile functionarilor publici din Parlament, ziua de 9 Mai ori despre…punctualitate!

Eurial 555 x222
570 X 90 CAPRA 3